Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

"Ajetaanko oman kunnan vai koko hyvinvointialueen etua?" – MTV Uutisten aluevaalikiertue Kokkolassa

3:33
Lohtajalaiset pelkäävät palvelujen karkaavan omalta kylältä: "Jos lähtee lääkäri, niin sitten lähtee apteekkikin"

MTV Uutisten aluevaalikiertue kurvasi tiistaina Kokkolaan, josta todennäköisesti tulee maan pienimmän hyvinvointialueen Keski-Pohjanmaan valtakeskus.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Kokkolassa pakkasta riittää, mutta vaalien ympärillä ilma on kuumentunut.

Kokkolan laidalla sijaitsevassa alle 3 000 asukkaan entisessä kunnassa Lohtajalla pelätään lähipalvelujen puolesta.

– Koko ajan pelätään, että milloin täältä viedään lääkäriä. Sitten jos lääkäri lähtee, niin lähtee apteekki ja kaikki muukin. Hammashoitola on jo mennyt, kauppoja ei ole kuin enää yksi, kuvailee lohtajalainen Marita Pasanen.

Myös juuri vauvansa kanssa neuvolaan menossa oleva Joonas Joki toivoo, että jatkossakin palvelun saa omalta terveysasemalta.  

– Ehdokkaaksi pyrin löytämään sellaisen, joka ajaa meidän sivukylienkin asioita. Ei välttämättä oman kylän ehdokas, mutta semmoinen henkilö, joka kykenee pitämään meidänkin puoliamme, Joki sanoo.

Video: Minkälaisia palveluja Kokkolassa kaivataan? Näin paikalliset vastaavat

3:05

Valtuutetuilla vastuu omasta kylästä, mutta myös koko alueesta

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen ylivoimaisesti suurin kunta Kokkola yli 37 000 äänioikeutetulla. Kaikilla muilla alueen kunnilla on alle 5 000 äänioikeutettua, pienimmällä eli Lestijärvellä heitä on vain 591.

Pienemmillä kunnilla ja asutusalueilla on ymmärrettävästi kova tarve puolustaa omia etujaan, mutta valtuutetun tulee miettiä myös koko hyvinvointialueen etua.

– Kyllä tämä on sellainen potentiaalinen ongelma nimenomaan alueellisen edustuksellisuuden näkökulmasta, sanoo Helsingin yliopiston politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

– Aika paljon se on kiinni siitä, että millaisia poliittisia kulttuuria käytäntöjä näihin uusiin valtuustoihin luodaan. Ne ovat aika keskeisessä asemassa luomassa näitä uusia käytäntöjä. Yksi sellainen kysymys on, että ollaanko siellä ensisijaisesti ajamassa oman kunnan vai koko hyvinvointialueen asioita. Valtuutetuilla on iso vastuu.

Tiistai-iltapäivään mennessä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen äänioikeutetuista 21,6 prosenttia oli antanut äänensä.

Tällä viikolla MTV Uutisten aluevaalikiertue jatkaa matkaansa vielä Mikkelin ja Vantaan kautta Hankoon. Kiertuetta voit seurata MTV Uutiset Liven televisiolähetyksistä arkisin kello 14.30 alkaen ja mtv-palvelusta.

Tiistaina kello 20 alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä nähdään Aluevaalien puheenjohtajatentti. Eeva Lehtimäen ja Jan Anderssonin tentattavina ovat yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat.

Aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23. tammikuuta. Vaali-illan tulosseurannan ja kiinnostavimmat poiminnat löydät MTV Uutisten verkkosivuilta.

Katso MTV Uutisten aluevaalikiertueen koko lähetys Kokkolasta alla olevalta videolta: 

19:02

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja