Pakko olla parisuhteessa? Seksuaaliterapeutti kehottaa rikkomaan kaavoja

Osaatko olla yksin? Etenetkö elämässä suhteesta toiseen? Seksuaaliterapeutti kehottaa ottamaan aikaa myös itselle.

Tunnistatko itsestäsi kyvyttömyyden olla yksin, kumppanin löytämisen pakon? Miksi jotkut ihmiset kokevat, että on pakko olla parisuhteessa?

– Tämä johtunee ihmisen perustarpeesta olla yhdessä toisen kanssa, tarpeesta olla tarpeellinen ja huolehtia toisesta. ”Kaksin aina kaunihimpi” ei ole vain sanahelinää! Tarpeiden lisäksi on varmasti myös ajatusta siitä, kelpaanko ja huolitaanko minut, pohtii seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen.

Erosen mukaan vanheneminen ja yksinäisyys koetaan pelottavana yhdistelmänä.

– Myös yhteiskuntamme on hyvin parisuhdekeskeinen, ja viihteemme parisuhdehakuinen. Parisuhdetta kaipaaville on palveluja joka lähtöön.

Kokeillaan kepillä jäätä

Jos ihminen kokee seurustelun pakoksi, saattaa hän helposti ajautua rakkaudettomiinkin suhteisiin.

– Saatetaan kokeilla kepillä jäätä. Josko suhteesta tulisikin jotain ajan myötä. Suhdetta saatetaan hakea myös puhtaasti järkiperäisin syin: esimerkiksi kuuluisa biologisen kellon tikitys saattaa olla katalysaattori moneen parisuhteeseen ja parin etsintään. Romanttinen rakkaus ei tällöin näyttele pääosaa, mutta saattaa toki syttyäkin! Eronen kertoo.

Vaikka suhde ei olisikaan täynnä suuria tunteita ja näyttäviä eleitä, ei se tee siitä kelvottomampaa.

– Vaikka parisuhderakkaus ei olisikaan niin sanottua saippuaoopperarakkautta, ei se missään nimessä ole arvottomampaa tai huonompaa – onhan sekin rakastamista.

Eronen huomauttaa kuitenkin, että jos parisuhteessa ei ole oikeista syistä, paljastuu se itselle tai kumppanille ennemmin tai myöhemmin. Vaikka parisuhde olisi alkanut ihanteellisesti, voi se muuttaa muotoaan myös matkan varrella.

– Aika paljon on sellaisia tapauksia, että herätään huomaamaan jossain vaiheessa, että suhteesta on tullut pakkopullaa, että siinä ollaan vain tavan tai rahan vuoksi tai mukavuudenhalusta. Kumpikin osapuoli kärsii, mutta kumpikaan ei osaa tehdä sitä liikettä lähteä.

Milloin kannattaa jarrutella?

Aina ihminen ei yksinkertaisesti ole valmis parisuhteeseen.

– Silloin, kun ollaan rikki ja vereslihalla, esimerkiksi jonkun traumaattisen kokemuksen jäljiltä, kannattaa pikkuisen jarrutella ja toipua. Tosin me ihmiset olemme niin ihmeellisiä olentoja, että joillekin parisuhde voi merkitä voimaa ja tervehtymistä, Sari Eronen sanoo.

Kun parisuhteeseen ryhdytään kyseenalaisista syistä, kannattaa hälytyskellojen soida ja lujaa.

– Jos uutta parisuhdetta etsitään esimerkiksi kostoksi tai näyttämisen halusta, kannattaa lohtu ymmärtää hakea jostain muualta.

Puntarissa tärkeät asiat

Erosen mukaan moni jää suhteeseen siitä huolimatta, että ymmärtää olevansa onneton.

– Saatetaan tehdä jotain irtiottoja, mutta esimerkiksi vanhemmalla iällä tai keski-iällä siitä on vaikea lähteä, kun pistetään puntariin ehkä jo aikuisetkin lapset ja se, mitä he erosta ajattelisivat ja ystävät. Ystäväthän menisivät jakoon ilman muuta, se voi olla rankkaa monelle. Omaisuus, kulissit ja status voivat monelle olla myös tärkeitä – ja kaikkihan ne romuttuisivat, jos ero tulisi. Usein se oma paha olo jää sitten näiden seikkojen jalkoihin.

Potkua suhteesta lähtemiseen voi antaa uuden kumppaniehdokkaan tapaaminen, mutta uusi suhde ei välttämättä ole kovin pitkäikäinen.

– Usein tällaiset suhteet eivät hengitä kovin pitkään, vaan ne toimivat vain katalysaattorina vanhasta suhteesta lähtemiselle, Eronen sanoo.

Riko kaavoja

Jos huomaat etsiväsi parisuhdetta pakonomaisesti tai olevasi parisuhteessa, joka ei oikeasti tunnu oikealta, kannattaa tehdä inventaariota omasta elämästään, kehottaa seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Sari Eronen. 

– Kannattaa miettiä kaavaa tai käsikirjoitusta, jolla elämäänsä toteuttaa. Jos huomaa jotain, mikä ei miellytä tai tyydytä, pitää miettiä syitä käyttäytymiselleen: haluaako muutosta ja miksi? Toisinaan sen voi tehdä yksin ja itse, joskus saatetaan tarvita apua. Tietoinen kaavan rikkominen jo alkuvaiheessa voi auttaa isoissa käänteissä.

Joskus on hyvä vain pakottaa itsensä olemaan yksin.

– Se ei varmaan tekisi pahaa kenellekään. Vanha sanonta on, että ensin täytyy osata olla parisuhteessa itsensä kanssa, sen jälkeen siinä voi olla myös toisen kanssa. Ajatus ei ole pöljä laisinkaan. Parisuhteessakin kannattaa olla välillä ”yksin”, mennä itseensä ja ajatuksiinsa, antaa aikaa itselleen ja omalle olemiselleen – ottaa kiinni omat ajatukset ja antaa niille aikaa, Eronen kehottaa.

Myös Ensitreffit alttarit -sarjan parit joutuvat pohtimaan suhteensa tilaa. Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat