Mainos

Pakkasta vihdoin! Rinteet auki Etelä-Suomea myöten

Etelä-Suomen ja Keski-Suomen laskettelukeskukset ovat painineet koko alkutalven lumettomuuden kanssa, mutta pakkasen ansiosta rinteitä saadaan nyt rytinällä auki.

Lumitykit paahtavat täydellä teholla, ja etelässä on saatu tänään apuja myös taivaalta luonnonlumen muodossa. Rinteitä avataan lisää päivittäin, ja loppiaisesta odotetaan vilkasta muun muassa Hollolan Messilässä, Sipoon Talma Skissä ja Kuopion Tahkolla.

Hollolan Messilän ja Sipoon Talma Skin ensimmäiset rinteet avattiin viime vuoden viimeisinä päivinä. Muutaman päivän aikana rinteissä on riittänyt vilskettä.

– Onneksi taivaalta on satanut myös vihdoin rekvisiittalunta muutama sentti, toteaa Messilän rinnepäällikkö Sami Mattiniemi.

Etelän hiihtokeskuksissa on totuttu vuosien kokemuksella sääherran oikkuihin, mutta pohjoisempana, kuten Jämsän Himoksella ja Itä-Suomessa Kuopion Tahkolla, lauha alkutalvi on päässyt yllättämään. Yleensä rinteet on saatu auki itsenäisyyspäivän tienoilla.

Laskettelukeskus Tahkon liiketoiminnan johtaja Pasi Martikainen huokaisee, koska alkukauden haasteet näyttävät olevan ohitse.

– Toivotaan, että kausi on vielä pelastettavissa. Meillä on vielä alennetut hinnat, kunnes saamme lisää rinteitä auki.

Laskettelukeskukset avaavat nyt uusia rinteitä päivittäin, ja loppiaisesta odotetaan vilkasta rinnepäivää.

Taivaalta kaivataan silti lisäapua. Lunta saisi tulla roppakaupalla lisää ja paukkupakkasia ei kaivata, jotta hissien pakkasraja ei ylity.

Pohjoisen laskettelukeskukset voittajia – venäläisiä jopa viime vuotta enemmän

Pohjois-Suomessa lumesta ei ole pulaa, ja etelän mustat rinteet satoivat pohjoisen laskettelukeskusten laariin. Kuusamon Rukalla rinteet avattiin ennätysaikaisin lokakuussa, ja Kittilän Levillä kausi käynnistyi marraskuussa.

– Uskon, että meille tultiin lumen perässä erityisesti joulun alla. Lomalta haetaan monipuolisuutta, ja "sekakäyttäjiä" on paljon. Eli aamulla rinteessä, iltapäivällä hiihtoladulla ja illalla moottorikelkkailemassa, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Kotimaan matkailijoiden lisäksi kaivataan apua ulkomailta. Venäläismatkailijoita on riittänyt jopa enemmän kuin viime vuonna. Loppiaisesta odotetaan vilkasta rinnepäivää.

– Venäläiset saapuvat tänne loppiaisen tienoilla oikein joukolla, Levin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo kertoo innostuneesti.

Loppuviikolla jopa 40 astetta pakkasta

Tänään koko Suomessa on satanut lunta, ja lumikertymä on ympäri Suomea ollut noin sentistä viiteen senttimetriin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi. Lumisadealue on kuitenkin väistymässä, ja ensi viikoksi on odotettavissa vain heikkoja lumisateita.

Ilma kuitenkin kylmenee ja koko maassa on odotettavissa kovia pakkasia. Huomisesta alkaen maan etelä- ja keskiosissa pakkasta on 10-20 astetta, ja maan pohjoisosissa ilma saattaa kylmetä 25 miinusasteeseen.

Loppuviikosta Lapissa pakkasta voi olla jopa 40 astetta. Maan etelä- ja keskiosissa pakkasta on loppuviikolla noin 15-25 astetta.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.