Pakistan vapauttaa intialaislentäjän rauhaneleenä – ulkomaat ovat vedonneet ydinasevaltoihin pahemman kriisin välttämiseksi

Pakistanin ja Intian hävittäjät iskeneet molemmin puolin valvontalinjaa Kahsmirissa 2:06
Intian ja Pakistanin ydinasevaltojen hävittäjät ovat iskeneet toistensa alueille kiistellyssä Kashmirissa.

Pakistan vapauttaa intialaisen hävittäjälentäjän rauhaneleenä.

Lentäjä on tarkoitus luovuttaa intialaisviranomaisille tänään Wagahin rajanylitysalueella, kertoo Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi uutistoimisto AFP:lle. Pakistan haluaa eleellä liennyttää pahaksi tulehtunutta tilannetta sen ja Intian välillä.

Tuhannet intialaiset ovat jo kerääntyneet vapauttamispaikalle odottamaan kansallissankariksi nousseen hävittäjälentäjän vapauttamista. Vaikka Intiassa vapauttamisuutinen nähtiin diplomaattisena voittona, ei armeijan valmiutta ole laskettu.

Konflikti uhkasi eskaloitua

Intia ja Pakistan kertoivat keskiviikkona ampuneensa alas toistensa hävittäjät maiden välisellä kiistellyllä Kashmirin alueella. Yhteenotto oli yksi vakavimmista maiden välillä vuosiin.

Ulkomaat ovat vedonneet ydinasevaltioihin, jotta konflikti ei eskaloituisi enempää.

Nousevat jännitteet saivat Pakistanin sulkemaan ilmatilansa, mikä on vaikuttanut maailmanlaajuisesti lentoliikenteeseen. Reittimuutokset ovat aiheuttaneet viivästyksiä, lentojen peruuntumisia ja vaikuttaneet tuhansien matkustajien aikatauluihin.

Paikalliset viranomaiset kertoivat ilmatilan aukeavan tänään osittain ja kokonaan näillä näkymin maanantaina.

Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että Helsingin ja Intian, Vietnamin, Singaporen ja Thaimaan välillä on viikonlopun aikana myöhästymisiä, koska ilmatilan sulkemisen vuoksi lentoreitit pitenevät ja osan koneista täytyy tehdä välilasku tankkausta varten.

Aiemmin tällä viikolla Finnair joutui perumaan joitakin lentoja Pakistanin päätöksen vuoksi.  

Lue myös:

    Uusimmat