Pakistanin pääministeriltä yritys liennyttää ydinasemaiden kuumentuneita välejä: "Onko meillä varaa virhearviointiin?"

Pakistanin pääministeri Imran Khan tarjosi keskiviikkona Intialle mahdollisuutta neuvotella maiden välisten jännitteiden hellittämiseksi.

Kumpikin maa kertoi aiemmin päivällä ampuneensa alas toistensa hävittäjiä, ja ydinasevaltioiden välisen konfliktin on pelätty eskaloituvan.

– Kysymykseni on, että kun huomioi, minkälaisia aseita meillä molemmilla on, onko meillä varaa virhearviointiin? Jos annamme sellaista tapahtua, tilanne ei enää ole minun eikä Intian pääministerin hallinnassa, Khan sanoi.

Intian pääministeri Narendra Modi ei ollut vielä keskiviikkoiltana vastannut Khanin tarjoukseen. Maan ulkoministeri Sushma Swaraj totesi aiemmin keskiviikkona, ettei Intia halua nähdä tilanteen eskaloituvan entisestään. BBC:n kertoi, että paikallisten medioiden mukaan Modi kutsui turvallisuus- ja tiedustelupäälliköitä koolle keskustelemaan kriisistä.

Sekä Yhdysvallat, Kiina että Euroopan unioni ovat myös pyytäneet Intiaa ja Pakistania pitämään päänsä kylminä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Kiina kannustivat maiden johtoa hillitsemään itsensä ja pyrkimään vuoropuheluun. EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini puolestaan toivoi molemmilta äärimmäistä malttia.

Pakistan otti kiinni intialaislentäjän

Pakistan kertoi ensin aamulla ampuneensa alas kaksi Intian ilmavoimien konetta ja ottaneensa niiden lentäjät kiinni, mutta myöhemmin sotilasviranomaiset korjasivat lentäjäluvun yhdeksi. Maa sanoi kahden intialaiskoneen rikkoneen sen ilmatilaa, ja ne ammuttiin alas kiistellyllä Kashmirin alueella.

Intia vahvisti menettäneensä yhden sotakoneen ja ilmoitti ampuneensa pakistanilaiskoneen alas. Intian ulkoministeriön mukaan alas ammuttu Pakistanin kone oli iskemässä sotilaskohteisiin Intian puolella. Pakistan ei kuitenkaan vahvistanut koneen menettämistä.

Pakistan julkaisi keskiviikkona videoita kiinni otetusta intialaislentäjästä. Intian ulkoministeriö vaati lentäjän pikaista ja turvallista palauttamista.

Maiden välit ovat olleet huonot jo pitkään. Viimeisimmät käänteet konfliktissa ovat seurausta kiistellyllä Kashmirin alueella aiemmin tässä kuussa tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli kymmeniä Intian sotilaita. Iskun tekijäksi ilmoittautui Pakistanista toimiva terroristiryhmä. Intia on toistuvasti syyttänyt Pakistania radikaaliryhmien tukemisesta.

Tiistaina Intia kertoi tehneensä Pakistanin puolelle ilmaiskuja, joiden kohteena oli Kashmirin iskun tehnyt terroristiryhmä.

Asukkaat etsivät turvaa

Ainakin 2 000 Intian ja Pakistanin kesken jaetun Kashmirin asukasta on lähtenyt kodeistaan konfliktin kiristymisen vuoksi. Pakistanin viranomaisten mukaan Intian puolelta tulleissa tulituksissa on tällä viikolla kuollut ainakin neljä ihmistä.

Pakistanin viranomaiset sulkivat kaikki julkiset koulut Kashmirin epävirallisen rajan tienoilla. Lisäksi nettiyhteys katkesi keskiviikkona joillakin rajan läheisillä alueilla, mikä on usein merkki sotatoimista. Monet lähtivät kodeistaan sukulaisten luokse kauemmas rajasta, ja paikallisviranomaiset perustivat leirin majoittaakseen pakoon lähteneitä.

Myös Intian puolella Kashmiria asukkaat kertoivat tulituksista ja hävittäjälennoista. Kuolonuhreja ei tiettävästi ole tullut, ja vaikka osa asukkaista lähti alueelta, virallista evakuointimääräystä ei ollut keskiviikkona annettu. 

Lue myös:

    Uusimmat