Päivi Räsänen harkitsi eroa kirkosta Pride-yhteistyön vuoksi – "Jos haluaa boikotoida kirkkoa Priden vuoksi, niin silloin pitää jättää makkarat ja kaljatkin ostamatta"

Pride-viikko alkoi – vähemmistöjen oikeudet kuohuttavat 8:26
Kerttu Tarjamo ja Jaakko Heinimäki vierailivat Huomenta Suomessa.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo Pride-viikon alla, ettei ihmisoikeuksien polkemista ja syrjintää voida hyväksyä uskonnollisin perustein. Kirkko ja Kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki ymmärtää Päivi Räsästä.

Huomenta Suomessa vierailleilta Jaakko Heinimäeltä ja Kerttu Tarjamolta kysyttiin kansanedustaja Päivi Räsäsen viimeviikkoisista Pride-lausunnoista. Räsänen ilmoitti harkitsevansa eroa kirkosta, koska kirkkohallitus päätti lähteä Helsinki Priden yhteistyökumppaniksi.

Jaakko Heinimäki sanoi ymmärtävänsä Räsäsen kaltaisia ihmisiä, jotka lukevat Raamattua yksisilmäisesti.

– Jos lukee, mitä sinne on kirjoitettu, niin aika jyrkkä kuva homoseksuaalisuudesta nousee.

Heinimäki kuitenkin huomautti, ettei Raamattu käsittele homoseksuaalisia suhteita samalla tavalla kuin millaisiksi ne nykyään ymmärretään. Kestävien parisuhteiden sijaan Raamatussa viitataan enemmänkin heteromiesten välisiin yhdyntöihin.

– Siksi Raamattua lukiessa tarvitaan tulkinnan avaimia, Heinimäki sanoi.

Makkarat ostamatta ja puhelin piiloon

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoi, ettei pelkkä uskonto riitä perustelemaan jyrkkiä kantoja homoseksuaalisuuteen.

– Ei voida hyväksyä ihmisoikeuksien polkemista ja syrjintää uskonnollisin perustein.

Tarjamo huomautti, että ongelmia on erityisesti sellaisissa maissa, joissa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu uskonnollisin perustein. Kun vihaa oikeutetaan uskonnolla, se on vahva voima, minkä vuoksi keskustelua on syytä käydä, Tarjamo sanoi.

– Suomessa keskustelua käydään enemmän kirkon sisällä, ja se on kysymys, joka odottaa ratkaisuaan.

Jaakko Heinimäki pisti merkille, että kirkkohallitus on kaupan keskusliikkeiden, puhelinoperaattoreiden ja Alkon seurassa tukemassaa Pridea. 

– Jos haluaa boikotoida kirkkoa Priden vuoksi, niin silloin pitää jättää makkarat ja kaljat ostamatta, ja puhelut soittamatta, Heinimäki sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat