Homoparin vihkinyt Heikki Karasti sai varoituksen – myyräkuumeessa sairaalassa makaava pastori ei kadu: "Tärkeintä ovat ihmiset, joita varten me pappeja olemme"

Mikkeliläinen pastori Heikki Karasti on saanut varoituksen vihittyään homoparin avioliittoon. Myyräkuumeesta parhaillaan toipuva Karasti kertoo sairaalavuoteeltaan, ettei varoitus tullut hänelle yllätyksenä. Vihkimistä kapinallispappi perustelee ihmisten tasavertaisuudella.

MTV Uutisten haastatellessa Heikki Karastia sairaus on jo hieman hellittänyt.

– Kovan kuumeen tämä nostaa, se on 40 asteessa pyörinyt, mutta nyt on jo 38 asteeseen siirrytty, eli siinä on reilu pudotus, mies toteaa.

Valiokunta ei puolla homojen vihkimistä 1:02

"Sama sukupuoli ei ole este avioliitolle"

Karasti sai tiedon Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin hänelle antamasta varoituksesta viime viikolla.

Syynä oli elokuussa suoritettu seremonia, jossa Karasti vihki avioliittoon homoparin vastoin Suomen evankelisluterilaisen kirkon linjausta.

Tieto vihkimisestä kulkeutui Oulun keskusrekisteristä Mikkeliin, mistä pyydettiin papilta selvityspyyntöä. Sen hän myös antoi.

– Selvityksessä minä kerroin, että mielestäni kirkkojärjestys asettaa kirkolliselle avioliitolle yhden ehdon ja se on se, että vihittävät ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä.

– Mahdolliset esteet tutkii yhteiskunta kirkon säännöstenkin mukaan, eikä sama sukupuoli ole este, Karasti kertoo.

Varoitus ei tullut yllätyksenä

Karastin mukaan varoitus ei tullut hänelle minkäänlaisena yllätyksenä.

– Jo kun lähdin samaa sukupuolta olevia pareja vihkivien sateenkaaripappien listalle tiesin, että on mahdollista, että varoitus tulee. Että ei tämä mitenkään yllättävää ollut eikä minua hämmennä millään tavalla. Kävi niin kuin arvelinkin.

Sairaudestaan ja parin päivän tapaisesta kovasta kuumeestaan toipuva Karasti ei ole ehtinyt ja jaksanut vielä miettiä, valittaako hän tuomiokapitulin päätöksestä.

– Voisin tehdä valituksen jos se jotenkin asiaa edistäisi niin, että kirkko lopettaisi syrjimisen. Mitään hengen paloa minulla ei siihen ole. Pitää ensin miettiä, onko siitä mitään apua.

Lopettaa vihkimisen – ei halua toista varoitusta

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen Karasti kuitenkin lopettaa. Toista varoitusta hän ei enää tahdo.

– Tämä pappeus on minulle tärkeä asia.

Karasti aikoo ohjata samaa sukupuolta olevat ja naimisiin mielivät parit jonkun toisen sateenkaaripapin puheille. 

– Sateenkaaripappeja on myös eläkkeellä. He eivät ole töihin ja seurakuntiin sidottuja, hän kertoo.

– Kyllä varmasti jokainen vihkimistä haluava pari naimisiin päätyy. 

Sateenkaaripappien lista tehty matalalla profiililla

Sateenkaaripappien listalla on pappeja, jotka ovat ilmoittaneet vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pareja. Listasta ei ole kaupungilla huudeltu, koska homo- ja lesbopareja vihkivät papit toimivat vastoin kirkon ohjeita.

– Lista on tehty matalalla profiililla. Tärkeintä on, että ne ihmiset, jotka tarvitsevat kirkon palveluja, saavat niitä.

Karasti muistuttaa, että papin suorittama vihkiminen on aina pätevä, tuomiokapitulien varoituksista ja muista eriävistä mielipiteistä huolimatta.

– Papeilla on vihkimisoikeus ja meitä käsitellään kuin virkamiehiä. Vihkiminen on aina laillinen.

Avioliittokäsitys maailmassa elää

Karastin mielestä kirkon pitäisikin vihkiä kaikki kirkkoon kuuluvat pariskunnat, myös samaa sukupuolta olevat. Hän korostaa, että avioliittokäsitys maailmassa on muuttunut historian varrella.

– Raamatun alkuaikoina oli moniavioisuutta ja esimerkiksi Salomonilla oli raamatun mukaan 700 vaimoa. Meillä Suomessakin vielä 1930-luvulla naisella piti olla edusmies, joka päätti hänen avioliitostaan.

Karastin mukaan kirkon pitäisi kehittyä sama tahtia muun maailman kanssa. 

– Minusta kirkon toiminta on syrjintää. Että kaikille ei anneta samaa palvelua.

– Maailmassa mennään koko ajan eteenpäin siinä, että saadaan tasa-arvoista kohtelua ihmisten välille. Kyllä kirkonkin on oltava siinä mukana.

Myös raamattua tulkitaan väärin

Karasti perustelee mielipidettään myös raamatulla, jota on hänen mukaansa tulkittu väärin.

– Puhutaan, että Paavali tuomitsee homoseksuaalisuuden. Mutta jos raamattua lukee tarkkaan, huomaa, että Paavali tuomitsee hyväksikäytön ja holtittoman tarpeiden tyydyttämisen, ei sellaista kiintymys- ja rakkaussuhdetta, jota avioliittoon vihkimistä toivovat tuntevat toisiaan kohtaan.

Kuun lopussa 64 vuotta täyttävä Karasti vihittiin papiksi vuonna 1980. Hän on tehnyt koko uransa samaa työtä, eli toiminut nuorisopappina.

Myös linja on pysynyt samana.

– Yksi ensimmäisistä töistäni oli Taru Rahkolan kanssa tehty näytelmä. Siinä oli kohtaus, jossa puhuttiin, että me lyömme toistemme otsaan monenlaisia leimoja. Mies, nainen, musta, valkoinen, hetero, homo, mutta Jumalalla on meille vain yksi leima: Ihminen, rakastettuni.

– Ja se oli vuosi 1981. Että tällä linjalla olen alusta asti ollut.

"Tärkeintä on, että ketään ei syrjittäisi"

Karasti ei vielä tiedä, pääseekö hän jouluksi kotiin, vaan kuluvatko pyhät sairaalassa.

– Myyräkuume käy munuaisiin ja vakavimmillaan se vaatii dialyysiä, mutta minulle ei onneksi käynyt niin vakavasti. Olen täällä sairaalassa tarkkailussa, juon paljon, minulta mitataan arvoja ja niin edelleen. Sitten lääkärit katsovat, milloin pääsen kotiin.

Puhelun päätteeksi hän haluaa vielä korostaa, että homo- ja lesboparien vihkimisessä on kyse ihmisten ja seurakuntalaisten tasa-arvosta, ei yksittäisten pappien toiminnasta tai varoituksista.

– Tässä ei olla tekemässä mitään provokaatiota vaan ajamassa sitä, että kaikki parit sukupuoleen katsomatta saisivat ne palvelut, jotka heille kuuluvat, ja että ketään ei syrjittäisi.

– Tärkeää emme ole me papit, jotka saavat tai eivät saa varoituksia. Tärkeintä ovat ne ihmiset, joita varten me pappeja olemme.  

Lue myös:

    Uusimmat