Alkoholitutkija: Alkon kauppa-auto voi vähentää alkoholin saatavuutta

Tutkija: Alkon kauppa-auto voi vähentää alkoholin saatavuutta 2:31

Alkon kaavaillut kauppa-autot voivat toteutustavasta riippuen lisätä tai vähentää alkoholin saatavuutta, toteaa THL:n erikoistutkija Pia Mäkelä.

Hän kertoo, että kansanterveysvaikutusten näkökulmasta keskeistä uudistuksessa alkoholin saatavuus.

– Jos joka festareilla olisi ruokarekkojen lisäksi Alko-rekka, niin silloin se olisi varmasti (saatavuuden kasvun myötä) haitallista. Jos korvataan olemassaolevia kiinteitä myymälöitä kauppa-autolla, saatavuus todennäköisesti vain pienenisi, hän toteaa.

Vahvemmat juomat lisäävät kansanterveyshaittoja

Mäkelän mukaan alkoholihaitat seuraavat Suomessa hyvin kiinteästi alkoholin kokonaiskulutusta. Tämän takia vahvempien alkoholijuomien tulo ruokakauppoihin uhkaa lisätä alkoholihaittoja.

Puolet alkoholista myydään Suomessa mietoina juomina. Kun tämä suuri ryhmä vahvempien juomien myötä kasvaa ja hieman väkevöityy, on sillä hänen mukaansa merkittävä kansanterveydellinen vaikutus.

Sosiaali- ja terveysministeriö on hänen mukaansa laskenut uudistuksen talousvaikutusten olevan tasaiset. Toisaalta vahvempien oluiden tuonti ruokakauppoihin lisää myyntiä, tuoden myös verotuloja samalla kutistaen Viron tuontia. Kuitenkin arvion mukaan lisäkulutuksen tuomien haittojen aiheuttamat kulut ovat samaa kokoluokkaa.

Suomalaisten parjattujen juomatapojen muutokseen Mäkelä ei osannut ottaa kantaa. Tutkimusten mukaan positiivista on, että alaikäisten alkoholin juominen on vähentynyt. Kuitenkin aikuisiksi kasvettuaan he juovat tutkimusten mukaan samalla tavalla kuin aiemmatkin sukupolvet.


Alkon uudistus sulkemassa pieniä myymälöitä 2:04

Lue myös:

    Uusimmat