Alkoholiviranomainen lyttää Orpon hallituksen suunnitelmat uudesta alkoholilaista

Ykkösolutta kotiin – mutta ei mistä tahansa 1:03
Katso video: Toimittaja tilasi ykkösolutta Woltilla. Mistä tahansa kaupasta se ei kuitenkaan onnistu.

Hallitus haluaa sallia vahvojenkin alkoholijuomien kotiinkuljetuksen. Valvira pitää suunnitelmia haitallisina.

MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, kuinka alkoholilain erikoisuuden vuoksi ykkösoluen vahvuisten alkoholijuomien tilaaminen kotiinkuljetuksesta on mahdollista Woltin ja Foodoran omista ruokakaupoista, mutta ei esimerkiksi S-ryhmän tai Keskon kuljetuspalveluista.

Epäselvään tilanteeseen on tulossa ratkaisu, sillä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on sallia alkoholin kotiinkuljetus kaupoista ja ravintoloista. Laki on tarkoitus saada voimaan ensi syksynä.

Hallitus tavoittelee myös korkeintaan 8-prosenttisten käymisteitse valmistettujen juomien saamista kauppojen hyllyille. Kotiinkuljetuksiin halutaan vähittäismyynnin vahvuusrajat, eli mahdollisesti jo ensi vuonna kotiin voisi tilata 8-prosenttista olutta.

Alkoholiviranomaisessa hallituksen suunnitelmista ei olla järin innoissaan. Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sanoo, että alkoholilain tarkoituksena on vähentää alkoholin kulutuksesta aiheutuvia haittoja.

– Yksi keskeinen keino vähentää alkoholin kulutusta on rajoittaa alkoholijuomien saatavuutta. Mikäli alkoholijuomien kotiinkuljetus sallittaisiin, helpottaisi se oleellisesti alkoholijuomien saatavuutta ja heikentäisi merkittävästi viranomaisten valvontamahdollisuuksia, Kunnas kommentoi MTV Uutisille sähköpostitse.

Huoli alaikäisistä

Alkoholin kotiinkuljetuksen valvonta on Kunnaksen mukaan käytännössä lähes mahdotonta, koska viranomaisella ei ole tietoja alkoholijuomien luovuttamisen ajankohdista tai paikoista. Alkoholijuomien vähittäismyynnin valvonta kuuluu Valviran ohjauksessa oleville aluehallintovirastoille.

Kunnaksen mukaan erityisen haitallisina valvonnan kannalta voidaan pitää julkisuudessa olleita kaavailuja antaa alkoholijuomien kotiinkuljetus muiden kuin luvanhaltijoiden itsensä tehtäväksi, siis esimerkiksi Woltin tai Foodoran.

Miten Valviran työ muuttuu, jos hallituksen tavoitteet menevät läpi?

– Alkoholiviranomaisten tavoitteena on edistää alkoholilain tarkoituksen toteuttamista eli alkoholihaittojen vähentämistä. Hallituksen kaavailemat muutokset alkoholilainsäädäntöön vaikeuttavat tämän tavoitteen toteuttamista. Erityinen huoli kotiinkuljetuksen sallimisessa on se, että se lisännee alaikäisten mahdollisuuksia saada alkoholijuomia.

Hallituksen tavoitteessa 18 vuoden ikäraja aiotaan pitää ennallaan, eikä jatkossakaan alkoholia saisi luovuttaa selvästi päihtyneelle.

Woltin maajohtaja Joel Järvinen kertoi lokakuussa Asian ytimessä -ohjelmassa, että henkilöllisyyden tarkastaminen ei aiheuttaisi ongelmia Woltille, vaikka laki sallisi jatkossa vahvempienkin alkoholijuomien kotiinkuljetuksen.

Otteita hallitusohjelmasta:

  • Hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan ja jatkaa vuonna 2018 tehtyä alkoholilain kokonaisuudistusta. Nykyisessä alkoholilain 17 pykälässä määritelty vähittäismyyntilupa laajennetaan enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien lisäksi koskemaan enintään 8 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia. Puoliväliriiheen mennessä tehdään STM:n ja TEM:n yhteistyössä selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta.
  • Mahdollistetaan myös Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuitenkin ikärajavalvonta turvaten. Maan sisäisessä toimitusmyynnissä noudatetaan käsityöläispanimo-, pienpanimo- ja tilaviinipoikkeukset huomioiden voimassa olevia kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja.

Lue myös:

    Uusimmat