Mainos

Päivi-haukka otti loppukirin - saapui tänään kotipesälle

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, otti muuttomatkallaan reippaan loppukirin ja saapui Suomeen eilen iltapäivällä.

- Päivi otti superspurtin. Nyt sillä on kohtuullisen hyvät mahdollisuudet ehtiä pesimään, jos vain entinen heila odottaa Vesilahdella, iloitsee mehiläishaukkojen satelliittiseuranta-projektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

"Toivon, että pesintä onnistuu"

Päivi saapui Suomenlahden yli Virosta Porvooseen, jossa se yöpyi ja jatkoi tänään matkaa kotireviirilleen Vesilahdelle. Päivin loppukiri on todennäköisesti suotuisien sääolojen ansiota.

- Valko-Venäjän suunnalla on ollut lämmintä ja viime päivinä myötätuulikin on avittanut matkantekoa. Aiemmin arvelin, että parhaimmillaan Päivi voisi ehtiä Suomeen 2.6., mutta se ehtikin jo 1.6. Olisi voinut käydä toisinkin. Olen iloinen ja toivon, että pesintä onnistuu tänä vuonna, sanoo Byholm.

Viime vuonna Päivi-haukka viivytteli muuttomatkalla liian kauan ja saapui Suomeen vasta 27.6. Pesintä jäi viime vuonna väliin.

Odotusta juhannukseen asti

Juhannukseen mennessä selviää, pesiikö Päivi-haukka tänä vuonna.

- Jotkut yksilöt ovat munineet jo viikko Suomeen saapumisen jälkeen. Odotan ja toivon onnellista perhetapahtumaa. Jokainen poikanen on tervetullut lisä vaarantuneen lajin tilanteen parantamiseksi, huomauttaa Byholm.

Tällä hetkellä Päivi mukaanlukien viisi satelliittihaukkaa on palannut Suomeen ja kaikki liikkuvat pesäreviirinsä lähistöllä. Annika-haukka on vailla puolisoa, koska Mikko-haukalla on ollut vaikeuksia muuttomatkalla. Se on ehtinyt vasta Turkkiin.

Jaana-haukan menehtyminen muuttomatkalla on varmistunut. Menehtymisen aiheuttivat todennäköisesti Saharan helle ja kova hiekkamyrsky. Samalta alueelta Länsi-Saharasta on löytynyt muitakin menehtyneitä mehiläishaukkoja.

Mohammed ei ole vielä matkalla

Päivi-haukan 2-vuotias poikanen Mohammed ei ole vielä lähtenyt kohti Suomea. Kolme sen ikätoveria sen sijaan on muuttomatkalla. Nuoret linnut eivät vielä pesi, mutta saattavat silti pistäytyä Suomessa lomailemassa.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Täältä näet Päivi-haukan muuttoreitin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.