Mainos

Päivi-haukka kiristänyt muuttovauhtia: "Jännitysnäytelmä viime metreille asti"

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on jo ylittänyt päiväntasaajan muuttomatkallaan Etelä-Afrikasta Suomeen Vesilahdelle. Satelliittilähettimellä varustettu Päivi on nyt tulossa Etelä-Sudanin rajalle.

- Päivi etenee melko hyvää vauhtia. On mahdollista, että se ehtii pesimään, mutta tiukalle kyllä menee. Matkaan kuluu vielä noin kuukausi. Tästä tulee jännitysnäytelmä viime metreille asti, uskoo mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

250 kilometriä päivässä

Viime vuonna Päivi-haukka ei ehtinyt ajoissa Suomeen pesimään. Nyt se aloitti muuttomatkan viikkoa aikaisemmin eli 20.4. Muuttovauhti on myös ollut kovempi, koska Päivi on nyt 10 päivää edellä verrattuna viimevuotiseen muuttoonsa. Päivi lentää noin 250 kilometrin päivävauhtia. Se on pian lentänyt 3 500 kilometriä eli reilun kolmasosan kotimatkasta.

- Jos matkalle osuu iso myrskyalue tai kova vastatuuli, toiveet kaatuvat. Vastaavasti myötätuuli auttaisi Päiviä. Tällä vauhdilla se ehtii perille kesäkuun alkupäivinä, laskee Byholm.

Koiras odottaa reviirillä

Ei ole tarkkaan tiedossa, mihin mennessä Päivi-haukan pitäisi ehtiä Suomeen, jotta pesintä varmasti onnistuisi.

- Riippuu vähän siitä, odottaako koiras vai onko se löytänyt uuden emännän. Koiras vastaa reviiristä ja houkuttelee sinne naaraan. Lähtökohta on se, että koiras varmasti odottaa pari päivää, ehkä viikonkin. Jos ennen Päiviä tulee joku toinen naaras paikalle, koiras voi valita sen. Toisaalta petolinnut kyllä yleensä pyrkivät pesimään saman kumppanin kanssa. Sanoisin, että jos Päivin saapuminen menee yli 10.6., se tuskin enää ehtii pesiä, pohtii Byholm.

Päivi-haukka muuttaa nyt hieman itäisempää reittiä kuin viime vuonna. Oletettavasti sen matka etenee Egyptin, Israelin, Libanonin ja Turkin kautta kohti pohjoista. Mehiläishaukat käyttävät muutoillaan kolmea eri reittiä. Yksi kulkee Gibraltarin yli, toinen Maltan ja Italia kautta ja kolmas Välimeren itäpohjukan kautta. Kun lintu on valinnut jonkin muuttoreitin, se yleensä lentää aina samaa reittiä.

Ensimmäiset linnut jo Suomessa

Pisimmälle satelliittilähettimellä varustetuista mehiläishaukoista on ehtinyt Jouko. Sen muuttomatka on edennyt Syyrian ja Irakin rajalle. Suomessakin on jo tänä keväänä tehty muutamia havaintoja mehiläishaukoista.

- Voihan niitä jo olla, mutta poikasia ei voi tuottaa liian aikaisin. Ruokaakaan ei välttämättä vielä ole tarpeeksi tarjolla. Mehiläishaukathan syövät ampiaisten toukkia, huomauttaa Patrik Byholm.

Päivi-haukalla on satelliittihaukoista kaikkein pisin muuttomatka, koska se viettää talvia Etelä-Afrikassa, selvästi etelämpänä kuin muut seurannassa olevat mehiläishaukat.

Päivi-haukan poikasesta Mohammedista ei ole tullut uusia paikannuksia pariin viikkoon. Viimeiset paikannukset tulivat Kamerunista. Mohammed saattaa myös tulla käymään Suomessa tulevana kesänä.

Ahdingosta kärsivä laji

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien ja syytä ahdinkoon selvitetään muunmuassa satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Seuraavat tiedot Päivi-haukan etenemisestä tulevat äitienpäivänä 10.5.

Täältä voit seurata Päivi-haukan matkaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.