Mainos

Päivi-haukalla ei ole varaa lepopäiviin - kiire pesimään

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on nyt edennyt muuttomatkallaan Turkkiin asti. Päivi lähti talvehtimispaikastaan Etelä-Afrikasta 20.4. Tavoitteena on ehtiä Suomeen pesimään. Viime vuonna Päivin paluu Suomeen myöhästyi ja pesintä jäi väliin.

- Nyt ei olisi varaa lepopäiviin. Tiukoille kyllä menee ja Päivi pitää meitä jännityksessä viime metreille asti. Olisi hyvä, jos Päivi ehtisi Suomeen 5. kesäkuuta mennessä. Jos paluu menee 10. päivän paikkeille, saattaa olla jo myöhäistä, pohtii mehiläishaukkaprojektista vastaavat dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Tällä kertaa Päivi-haukka ei ole hitain palaaja. Toinen satelliittilähettimellä varustettu mehiläishaukka, Mikko Hämeenkyröstä, on edelleen Egyptissä.

- Se on varmaankin kohdannut vaikeuksia matkalla, esimerkiksi hiekkamyrskyn tai vastatuulta. Se ei kyllä enää ehdi Suomeen pesimään, sanoo Byholm.

Jouko-haukka sen sijaan on jo ehtinyt Suomeen.

Päivillä pisin lentomatka

Byholm on saanut myös ikäviä uutisia.

- Esiaikuinen Jaana-haukka on menehtynyt Saharassa. Se aloitti muuttomatkan, mutta kuoli Saharan ylityksessä. Myös toinen Venus-niminen mehiläishaukka on menehtynyt, pahoittelee Byholm.

Päivi-haukan poikanen Mohammed oleskelee Kongon ja Gabonin rajalla. Se ei vielä ole lähtenyt kohti Suomea. Se saattaa tänä kesänä vierailla Suomessa, vaikka ei vielä pesikään.

Jos Päivi-haukka noudattelee viimevuotista reittiä, sen matka jatkuu Bosborinsalmen kautta Itä-Euroopan ja Baltian yli Suomeen. Päivi-haukalla on satelliittihaukoista kaikkein pisin muuttomatka, koska se viettää talvia Etelä-Afrikassa, selvästi etelämpänä kuin muut seurannassa olevat mehiläishaukat. Suorinta reittiä lentomatkaa kertyisi 10 000 kilometriä, mutta aivan suoraan ei Päivi etene.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Seuraavat tiedot Päivin matkan etenemisestä tulevat maanantaina 25.5.

Seuraa Päivi-haukan muuttomatkaa täältä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja