Päiväväsymys voi olla ikävä enne sydänpotilaille

Kova päiväväsymys ja nukahtelutaipumus ovat merkkejä sydäninfarktipotilaan vaarasta sairastua uusiin sydänoireisiin. Tuoreen tutkimuksen havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä se nähdään myös potilailla, joilla ei ole uniapneaa.

Tutkimus perustuu hieman yli sadan sydäninfarktipotilaan nelivuotiseen seurantaan. Alussa potilailta kyseltiin päiväväsymyksestä ja heille tehtiin myös unitutkimukset.

Päiväväsymyksestä kärsivistä 48 prosenttia sai seurannan aikana vakavan sydänoireen ja 29 prosenttia uuden sydäninfarktin.

Se oli selvästi enemmän kuin potilailla, joilla ei ollut pahaa päiväväsymystä: heistä vain 27 prosenttia sai vakavan sydänoireen ja kuusi prosenttia uuden sydäninfarktin.

Päiväväsymyksen ja sydänoireiden yhteys havaittiin riippumatta siitä, oliko potilaalla uniapneaa. Uniapneaoireisilla tilanne oli kuitenkin monimutkaisempi. Uniapneapotilaat olivat suurentuneessa sydänoireiden vaarassa varsinkin, jos heillä oli päiväväsymystä.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat päiväväsymyksen olevan sydänoireiden itsenäinen riskitekijä sydäninfarktipotilailla. Tuloksista ei kuitenkaan voi päätellä, poistaisiko päiväväsymyksen hoitaminen sydänriskit.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten toimia, kun sydänkohtaus yllättää?

Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo, mitkä ovat sydänsairauksien riskitekijöitä, mistä sydänkohtauksen tunnistaa, mistä se johtuu ja miten kohtauksen hetkellä tulee toimia.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja