Päiväkodeissa tarjolla tänä syksynä aiempaa vähemmän paikkoja – "Tarvitsisimme lisää tiloja, jotta saisimme lisää lapsia mahtumaan"

2:08
MTV Uutiset: Varhaiskasvatuksessa otettiin pienemmät ryhmäkoot takaisin käyttöön.

Varhaiskasvatuksessa otettiin lauantaista alkaen pienemmät ryhmäkoot takaisin käyttöön. Myös kotona olevien vanhempien lapsilla on jälleen oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon.  

Varhaiskasvatuksessa palataan tänä syksynä jälleen pienempiin ryhmäkokoihin ja laajempaan päivähoito-oikeuteen.

Kolme vuotta täyttäneiden lasten ryhmäkoot pienenevät kahdeksasta lapsesta seitsemään aina yhtä kasvattajaa kohden. 

Kyseessä on paluu vanhaan, sillä ryhmäkokoja nostettiin vasta elokuussa 2016. 

Lapsille tarjolla yksilöllisempää kasvatusta

Varhaiskasvatuslain uuden asetuksen myötä esimerkiksi Tuusulassa Lahelan Tertun päiväkodissa on tänä syksynä yhdeksän päivähoitopaikkaa vähemmän kuin aiemmin.  Lapsia voidaan nyt ottaa 84:n sijasta 75. 

Lahelan Tertun päiväkodin johtaja Anita Tanttu pitää muutosta erittäin positiivisena lasten kannalta. 

– Kyllä sillä on suora vaikutus siihen, miten paljon on yksittäiselle lapselle aikaa, Tanttu kertoo.

Kiristykset poistuvat vain neljän vuoden jälkeen

Tänä viikonloppuna voimaan astuneiden muutosten taustalla on edellisen, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen säästötoimet, joiden myötä varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja kasvatettiin.

Samanaikaisesti supistettiin myös päivähoito-oikeutta niiltä lapsilta, joiden vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Mutta nyt subjektiivinen päivähoito-oikeus palautuu kaikille lapsille.

Päätösvalta muutosten toteuttamisesta jäi kunnille.

Kuntaliiton mukaan noin 130 kuntaa on neljän vuoden aikana rajannut päivähoito-oikeutta ja suunnilleen sama määrä kasvattanut ryhmäkokoja. 

Kunnilla edessä uudet haasteet

Vaikka varhaiskasvatuksen laatu paranisi yksilöllisemmäksi, kuntien haasteeksi voi tulla se, miten kaikille lapsille taataan päivähoitopaikka.

Henkilöstön määrää voidaan harvoin kasvattaa, koska yhdessä ryhmässä saa lain mukaan olla enintään kolmen työntekijän hoidettavat lapset.

– Yhdessä ryhmässä voi olla enintään kolmen työntekijän edestä lapsia. Joten silloin tätä ei voida ratkaista niin, että ryhmään lisätään yksi työntekijä ja jatketaan niin kuin ennenkin, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen sanoo.

Lahelan Tertun päiväkodissa on nyt neljä päiväkotiryhmää, joille tilat riittävät hyvin tällä hetkellä. 

– Jos ottaisimme lisää henkilökuntaa, tarvitsisimme lisää tiloja.  Se olisi ainut tapa, jolla saataisiin lisää lapsia mahtumaan, Tanttu sanoo.

Varhaiskasvatuspaikka on pystyttävä tarjoamaan lapsille, mutta uuden asetuksen myötä yhä harvempi saattaa päästä ensisijaiseen valintaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja