Päiväkodeissa henkilökuntapula – suuret erot kaupunkien välillä

Lähes kaikissa suurten kaupunkien päiväkodeissa on useita kertoja kuukaudessa tilanne, jossa henkilökuntaa ei ole tarpeeksi suhteessa lasten määrään. Lisäksi jopa joka kymmenennessä päiväkodissa henkilökuntaa on liian vähän joka toinen työpäivä.

Tämä kävi ilmi, kun MTV3:n 45 minuuttia –ohjelma selvitti päiväkotien käyttöasteita Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla ja Turussa tämän vuoden syyskuussa. Päivähoitoasetus määrittelee henkilöstön ja lasten suhdeluvun päiväkodeissa.

Vain murto-osa pysyi tavoitteessa joka päivä

Päiväkoteja, joissa asetuksen määrittämää suhdelukua ei ylitetty kertaakaan kuukauden aikana, oli erittäin vähän. Espoossa hoitajia oli aina riittävästi 14 prosentissa ja Vantaalla 12 prosentissa päiväkodeista.

Tampere, Helsinki ja Turku ilmoittivat tiedot päivähoitoyksikön tarkkuudella, yksikköön kuuluu 1-3 päiväkotia. Turun päivähoitoyksiköistä kolmannes ylsi tavoitteeseen joka päivä, Tampereella ja Helsingissä huomattavasti harvemmin.

Tampereella 12 prosenttia ja Helsingissä vain 5 prosenttia päivähoitoyksiköistä oli sellaisia, joissa käyttöaste ei kertaakaan ylittänyt asetuksen määrittämää maksimia.

Osa ylitti sallitun käyttöasteen lähes joka päivä

Asetuksessa ei ole määritelty, millä aikavälillä henkilöstön ja lasten suhdeluvun pitää toteutua: joka päivä vai kuukauden keskiarvona. Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu vuodelta 2008 linjaa kuitenkin sitä, mikä on asetuksen sallimaa tilapäistä poikkeamista ja mikä ei.

-En voi kuitenkaan pitää asetuksen mukaisena tilannetta, jossa säädetty henkilöstömitoitus jää toteutumatta useana kuukauden toimintapäivänä, totesi silloinen eduskunnan oikeusasiamies erästä helsinkiläispäiväkotia koskevaan valitukseen.

Sellaisia päiväkoteja, joissa asetuksen määrittelemä käyttöaste ylittyi vähintään joka toinen päivä, löytyi MTV3:n läpikäymästä aineistosta useita kymmeniä. Näissä päiväkodeissa asetusta siis rikottiin.

Syyskuussa oli 22 työpäivää. Turun päivähoitoyksiköistä ei löytynyt yhtään sellaista, joissa käyttöaste olisi ylittänyt asetuksen määrittämät rajat vähintään 11 päivänä. Kaksi päivähoitoyksikköä ylitti rajan yhdeksänä päivänä.

Helsingissä vähintään joka toinen päivä käyttöastenormin ylittäneitä päivähoitoyksiköitä oli 10 prosenttia, Tampereella 12 prosenttia. Sekä Helsingistä että Tampereelta löytyi sellaisia päivähoitoyksiköitä, joissa kuukauden 22 työpäivästä käyttöaste ylittyi jopa yli kuutenatoista.

Eräässä Helsingin kantakaupungin päivähoitoyksikössä käyttöaste kohosi korkeimmillaan yli 140 prosentin. Lapsia oli hoitajien määrään nähden hoidossa 40 prosenttia liian paljon.

Espoossa 5 prosenttia päiväkodeista ylitti asetuksen salliman käyttöasteen vähintään joka toinen päivä, Vantaalla 8 prosenttia. Espoossa hoitajia oli enemmän siitä huolimatta, että Vantaa laskee hoito- ja kasvatushenkilöstöönsä mukaan myös sellaisia oppisopimuskoulutettavia, joita Espoo ei laske.

Oulu salasi tiedot

45 minuuttia –ohjelma pyysi tietoja alun perin kuuden suurimman kunnan päivähoidosta. Oulu kuitenkin kieltäytyi luovuttamasta päivittäisiä tietoja. Se antoi 45 minuuttia –ohjelmalle tietoja vain päiväkotien kuukausittaisista käyttöasteista. Tiedoista käy ilmi, että jopa 29 prosenttia oululaispäiväkodeista on sellaisia, joissa kuukauden käyttöaste ylittää 100 prosenttia. Myös tällainen tilanne on oikeusasiamiehen linjauksen mukaan asetuksen vastainen.

Katso Hanna Takalan juttu

Lue myös:

    Uusimmat