Mainos

Päivähoitomaksuihin tulossa roima korotus – jopa 60 euroa lisää

Päivähoitomaksuja eli varhaiskasvatuksesta perittäviä asiakasmaksuja ollaan muuttamassa. Opetusministeriö esittää, että ylin maksu nousisi elokuusta lähtien 64 euroa nykyisestä.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa, että päivähoitomaksuja nostetaan tuntuvasti elokuun alusta lähtien. Työryhmän ehdotuksen mukaan enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. 

Ylin varhaiskasvatuksesta perittävä kuukausimaksu olisi esityksen mukaan tällöin 354 euroa 290 euron sijasta. Ylin perittävä maksu nousisi 64 euroa.

– Hallitus on linjannut ohjelmassaan, että kuntien asiakasmaksukertymää on lisättävä 54 miljoonalla eurolla. Esitys on laskettu niin, että tämä tulee täyteen. Säästöjä haetaan tätäkin reittiä, hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo MTV Uutisille.

Osalla maksut laskevat

Osalla perheistä päivähoitomaksut myös laskevat.

Hallituksen esitys on alentamassa 2-3 –henkisten perheiden maksuja yli 4 000 euron kuukausituloihin asti. Tulorajoja, joista alkaen maksuja alkaa kertyä, korotetaan 2-henkisillä perheillä noin 36 prosenttia ja 3-henkisillä perheillä noin 11. Myös nollamaksuluokka säilyy.

Sen sijaan 3-6 -henkisissä perheissä maksuprosentti nousee hieman.  

Lisäksi hallituksen esityksessä toisesta lapsesta maksettava maksu esitetään muutettavaksi niin, että maksu olisi aina enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen maksusta. Nykyisin maksu on suurimmalla osalla sama ensimmäisestä ja toisesta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta.

Sisaruksesta 90 prosentin maksu

Esityksen mukaan toisen lapsen enimmäismaksu olisi elokuusta lähtien 319 euroa kuukaudessa. Nyt se on 255 euroa ja indeksikorotuksen jälkeen 261 euroa.

– Sisarusalennus pysyy siten, että nuoremmasta sisaruksesta perittävä maksu olisi aina enintään 90 prosenttia vanhemman lapsen kokoaikaisesta maksusta, Brisson jatkaa.

Esityksestä selviää, että seuraavien lasten osalta maksu olisi 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Myös osa-aikaisen varhaiskasvatuksen kuukausimaksuun esitetään muutoksia. Esimerkiksi jos lapsi on hoidossa 20 tuntia viikossa, voisi kuukausimaksu olla enintään 60 prosenttia. Kokoaikaisuuden raja olisi vähintään 35 tuntia viikossa.

Kuntien päätösvalta säilyy

Brisson sanoo, ettei kuntia voi kuitenkaan pakottaa perimään korkeampia maksuja esityksen tultua voimaan.

– Kyseessä on esitys enimmäismaksuluokista. Kunnat voivat käytännössä itse päättää, ottavatko he nämä luokat käyttöönsä vai ei, Brisson sanoo.

Esitykset lähtivät maanantaina lausuntokierrokselle usealle asiantuntijataholle. Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuille voi kuka tahansa jättää kommenttinsa tulevasta muutoksesta.

Lausuntokierros päättyy helmikuun 24. päivä. Uusien lakien on tarkoitus tulla voimaan jo elokuun alussa.

– Olemme kyllä tietoisia siitä, että esitys ei ilahduta, Brisson myöntää.

Lisätty klo 8.20: Asiasta uutisoi ensimmäisenä HS.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja