Mainos

MTV Uutiset selvitti: Näin lasten päivähoidon maksut pienenevät

Varhaiskasvatusmaksut alenevat ensi vuodesta alkaen kun maksujen tulorajoja nostetaan. MTV uutiset selvitti kuinka paljon ja kenellä.

Hallitus päätti eilen puoliväliriihessään nostaa varhaiskavatuksesta perittävien maksujen tulorajoja. Myös sisaralennus nousee 50 prosenttiin. Muutoksen seurauksena kenenkään maksut eivät tule nousemaan, opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan.

1:51

Varhaiskasvatusmaksujen alennukset tarkoittavat käytännössä sitä, että aiempaa suuremmilla tuloilla maksetaan pienempiä maksuja.

Muutoksen jälkeen varhaiskasvatus pysyy maksuttomana esimerkiksi kahdenhengen perheillä noin 2300 euron kuukausituloihin saakka. Nykyisin kahden hengen perheen lapsen päivähoito on maksutonta, kun perheen tulot jäävät alle 2150 euroon.

Varhaiskasvatusmaksuihin vaikuttavat siis jatkossakin perheen tulot ja lasten määrä. Maksujen summa määräytyy perheiden tulorajojen mukaisesti.

6700 perhettä vapautuu maksuista

Kun tuloraja ylittyy, lasketaan varhaiskasvatusmaksut vähentämällä tuloista tulorajan summa.

Varhaiskasvatusmaksujen laskukaava:

Perheen tulot – tuloraja = x

x * maksukerroin 0,107 (%) = varhaiskasvatusmaksu kuukaudessa (enintään 290 euroa kuukaudessa)

Tulorajan ja tulojen summa kerrotaan maksukertoimella, joka on jatkossa kaiken kokoisille perheille 10,70 prosenttia.

– Jos kahden hengen perheen tulot ovat esimerkiksi 2500 euroa, siitä vähennetään tuloraja 2050, jolloin jäljelle jää 450 euroa.

– Varhaiskasvatusmaksu saadaan, kun jäljelle jäävät 450 euroa kerrotaan 1. maksukertoimella eli 10,7 prosentilla. Näin maksuksi tulee reilut 48 euroa, Opetus- ja kulttuuriministeriöstä selitetään monimutkaiselta kuulostavaa maksukaavaa.

Varhaiskasvatusten maksukatto säilyy muutoksen jälkeenkin 290 eurossa. Alle 27 euron maksuja ei peritä.

Jos kahden hengen perheen tulot ovat kuukaudessa esimerkiksi 2200 euroa, on perhe oikeutettu maksuttomaan päivähoitoon, koska maksusumma jää alle 27 euron.

Vapautuksen päivähoitomaksuista saakin uudistuksen jälkeen noin 6700 perhettä.

Toisen lapsen hoitomaksu puolittuu

Muutoksen myötä myös usean lapsen perheiden päivähoitomaksuja helpotetaan. Uuden mallin mukaisesti toisen lapsen varhaiskasvatusmaksut ovat 50 prosenttia ensimmäisen lapsen maksuista.

Kolmannesta lapsesta eteenpäin varhaiskasvatusmaksujen alennus on 80 prosenttia eli kolmannen lapsen päivähoitomaksut ovat 20 prosenttia ensimmäisen lapsen maksusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.