Paineastia piti valmistaa Itä-Ukrainassa – Rosatomin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahanke viivästyy Ukrainan sodan takia

Tämä on Pyhäjoen ydinvoimahankkeen tilanne nyt 1:45
Katso video: Tämä on Pyhäjoen ydinvoimahankkeen tilanne nyt.

Poliittisia intohimoja herättävä Pyhäjoen ydinvoimalahanke viivästyy joka tapauksessa Venäjän hyökkäyksen takia, arvioi laitostoimittaja Rosatomin johtava asiantuntija Jukka Laaksonen.

Reaktorin paineastia oli tarkoitus valmistaa Itä-Ukrainassa sijaitsevassa tehtaassa ja laitehankinnat voivat vaikeutua pakotteiden seurauksena. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (Kesk.) sanoi eilen eduskunnassa, ettei aio esitellä hallitukselle Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupaa.

Laitostoimittaja Rosatomin asiantuntijan mukaan asia ei ole vielä ajankohtainen. Voimalahanke on parhaillaan Säteilyturvakeskuksen arvioitavana.

– Tämä asia ei olisi tullut Lintilän pöydälle tämän vuoden aikana vielä, vaikka mitään sotaa ei olisi syttynyt tai kahakoita ollut. Kyllä tämä menee joka tapauksessa ensi vuoden puolelle, kun hän joutuu tätä asiaa uudelleen harkitsemaan, toteaa Rosatomin johtava asiantuntija Jukka Laaksonen.

"On selvää, että hanke lykkääntyy"

Joka tapauksessa Venäjän hyökkäys Ukrainaan viivästyttää voimalahanketta. 

– Se on selvä, että se lykkääntyy. Esimerkiksi reaktorin paineastia oli tarkoitus valmistaa Kramatorskissa, joka on Ukrainan alueella sijaitseva Rosatomin omistama tehdas, mutta siellä ei ole edes aloitettu niitä töitä, että milloin siellä sitten päästään tekemään jotain töitä, ihmettelee Laaksonen.

Pakotteilla voi olla vaikutuksia voimalan laitehankintoihin. Rosatomin suunnitelmissa on ollut hankkia iso osa voimalan laitteistosta länsimaista.

"En ole koskaan ymmärtänyt puheita riskistä"

Hallitus on myös päättänyt, että hankkeesta tehdään uusi ulko- ja turvallisuuspoliittinen riskiarvio.

– Minä en ole koskaan ymmärtänyt, mikä tämä riski voisi olla, josta puhutaan. Jos puhutaan energiantuotantoon liittyvästä riskistä, niin meillähän on Loviisassa näyttöä, että Loviisa on saanut pollttoainetta ja toiminut täysin venäläisistä riippumatta yli 40 vuoden ajan, muistuttaa Laaksonen.

Poliitikkojen tehtävä on nyt päättää, kuinka suuri poliittinen riski voimalahanke on.

Omasta jatkostaan Rosatomin asiantuntijana Laaksonen aikoo päättää kesällä.

– Olen pidemmän aikaa miettinyt, että olisi 74-vuotiaana aika lopettaa nämä hommat. Nyt on tarkoitus, että kesäkuulle katselen, miten tämä hanke menee ja teen sitten päätöksen.

Lue myös:

    Uusimmat