Energiateollisuuden toimitusjohtaja Fennovoiman päätöksestä: "Tuskastumista ollut selvästi pitkään" – ydinvoimalan tulo Hanhikivelle vaatii nyt isoja muutoksia

Fennovoima tuskin vie ydinvoimalahanketta eteenpäin, löytyykö hankkeelle uutta tekijää? 2:15
Energiateollisuuden toimitusjohtaja ei usko Fennovoiman vievän ydinvoimalahanketta eteenpäin.

Fennovoiman johto vakuutti, ettei sota ollut pääsyy Rosatomin sopimuksen purkamiseen. Laitoksen toimittamisessa on ollut vuosia ongelmia.

Kymmenen uutisissa vieraillut Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä uskoo Fennovoiman omistajien tuskastuneen yhteistyöhön Rosatomin kanssa. 

– Kyllä tässä varmasti erittäin isossa roolissa on se, mitä Fennovoima on kertonut. Vuosikausia kestänyt ongelma laitoksen toimittamisessa, edes suunnitteluaineistoa, jonka pohjalta tämä rakentamislupa voitaisiin myöntää, ei ole vieläkään kokonaan valmis ja laitoksen piti toimia jo useita vuosia sitten, Leskelä kertoo.

Leskelän mielestä Ukrainan sodan alkamisen myötä Fennovoimalle kävi selväksi, että toimitusongelmat jatkuvat, sillä isot osat laitoksesta olisi pitänyt valmistaa sota-alueella. 

Hankkeeseen käytetty yli 500 miljoonaa euroa

Hankkeeseen on käytetty paljon rahaa ja tontteja on pakkolunastettu alueella. Onko Fennovoimalla paine viedä hanke loppuun?

– Fennovoiman nykyisellä osakaspohjalla tuskin tätä hanketta viedään eteenpäin, Leskelä sanoo.

Leskelä pitää Hanhikiven aluetta kiinnostavana kohteena ydinvoimalalle. Onko hankkeelle tiedossa jatkajaa?

– Ainakaan nyt tällä hetkellä ei ole tiedossa tällaista konsortiota ja on aivan liian varhaista sitä pohtiakaan. Ehdottomasti tämä on kiinnostava kohde isommalle tai pienemmälle ydinvoimalalle. 

Mitä tapahtuu, jos Venäjä sulkee kaasuhanat? 1:13
Mitä tapahtuu, jos Venäjä sulkee kaasuhanat? Katso video. 

Lue myös:

    Uusimmat