Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja: Hanke jatkuu Venäjän toimista huolimatta – "Mikään ei ole muuttunut"

Muuttavatko Venäjän toimet Fennovoiman suhtautumista venäläiseen laitostoimittajaan? 8:27
Esa Härmälä: Muuttavatko Venäjän toimet Fennovoiman suhtautumista venäläiseen laitostoimittajaan?

Energiayhtiö Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä arvioi, että ydinvoimalahanke jatkuu Venäjän toimista huolimatta. Fennovoiman laitostoimittaja on venäläinen valtionyhtiö Rosatom.

Esa Härmälä kertoi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa, että yhtiö antaa täyden tukensa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiselle riskiarviolle. Hän uskoo sen tuovan esiin energiaturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvät positiiviset vaikutukset.

Härmälä sanoo yhtiön pitävän kiinni olemassa olevista sopimuksistaan.

– Osakkaat ovat ensinnäkin antaneet Fennovoimalle tehtäväksi rakentaa tämän laitoksen ja operoida sitä aikanaan. Mitään muita tehtäviä meillä ei ole, Härmälä toteaa. 

– Sopimuksessa osakkaat ovat sopineet keskinäiset oikeutensa ja velvollisuutensa. Seuraava tärkeä asia tässä kehikossa on toimitussopimus, jolla Fennovoima on tilannut laitoksen Rosatomilta. Jos katsotaan asiaa puitteessa, jossa me toimimme, ainakaan vielä mikään ei ole muuttunut.

Ville Niinistö: Hanke on keskeytettävä

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) sanoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tänään, että Suomen tulisi keskeyttää Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella. 

Näin tulisi hänen mukaansa toimia ainakin siihen saakka, kunnes Venäjä alkaa kunnioittaa kansainvälistä oikeutta. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Niinistön mukaan luvan myöntäminen Rosatom-reaktorille vuonna 2014 oli alun alkaen iso virhe. 

– Meillä on täällä Suomessa rakenteilla iso, venäläisten osaomistama ja rahoittama hanke, joka antaa vipuvartta Putinille suhteessa Suomeen ja länteen. Ennen kuin sille myönnetään rakentamislupaa, minusta olisi järkevää hallituksenkin turvallisuusanalyysin pohjalta keskeyttää hanke.

Lue myös:

    Uusimmat