Paine olympialaisten ympärillä kasvaa – "Kehotamme puhumaan urheilijoiden puolesta"

Yhdysvaltojen uintiliitto haluaisi, että heinä-elokuussa kisattavaksi tarkoitetut Tokion olympialaiset siirrettäisiin ensi vuoteen.

Uintiliitto lähestyi Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomiteaa viestillä, jossa vaadittiin kisojen lykkäämistä koronaviruksen vuoksi.

Uintiliiton toimitusjohtaja Tim Hinchey kohdensi kirjoituksensa Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitean (USOPC) pääsihteeri Sarah Hirshlandille ja julkaisi sen Twitterissä.

–  Kehotamme USOPC:ta olympialiikkeen johtajana käyttämään ääntään ja puhumaan urheilijoiden puolesta, Hinchey kirjoitti.

Uintiliitto teki asiasta julkisen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen olympialiikkeen johtajat kertoivat perjantaina tarvitsevansa enemmän aikaa olympiapäätöksen tekemiseen.

USOPC:n puheenjohtaja Susanne Lyonsin mukaan USOPC kannattaa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n linjausta siitä, ettei välitöntä päätöstä ole vielä tarpeen tehdä.

Riskivalmistautumista uran pääkilpailuihin

Huoli kentällä on kuitenkin kova. Uintiliiton mukaan Hinchey kirjoitti kirjeensä sen jälkeen, kun 85 maajoukkueurheilijaa oli ilmaissut huolensa puhelimitse uintiliitolle. Tappavasta koronaviruksesta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi urheilijoiden elämä on vaikeutunut, kun suoria kontakteja toisiin ihmisiin pitää välttää ja harjoituspaikkoja on laitettu kiinni. Nämä vaikeuttavat urheilijoiden valmistautumista olympialaisiin.

–  Maailmanlaajuisen pandemian kasvaessa, olemme nähneet urheilijoidemme maailman kääntyneen nurinpäin ja nähneet heidän kamppailevan sen vuoksi, että he voisivat jatkaa valmistautumista ja harjoittelua monien elämän suurinta urheilukilpailua varten, Hinchey kirjoitti.

–  Jokainen on kokenut minkälaisia rajoituksia koronavirus on aiheuttanut vain kuukausia ennen olympialaisia ja tehnyt kyseenalaiseksi sen, kuinka tasapuolisissa oloissa urheilijat pääsevät valmistautumaan. Urheilijoihimme kohdistuu valtava paine, stressi ja ahdistus. Heidän mielenterveytensä ja hyvinvointinsa pitäisi olla tärkeimpiä asioita, Hinchey jatkoi.

Yhdysvallat voitti vuonna 2016 Rion olympia-altaissa 33 mitalia ja on ollut uinnin mahtimaa. Maan olympiakarsinnat olisi tarkoitus järjestää 21.–28. kesäkuuta.

Suoraa painetta KOK:lle

Myös Kansainvälinen olympiakomitea KOK on saanut suoria vetoomuksia Tokion olympialaisten lykkäämiseksi. Norjan keskusurheilujärjestö NIF lähestyi KOK:ta perjantaina.

KOK:n puheenjohtajalle Thomas Bachille osoitetussa kirjeessä norjalaiset toivovat, että olympialaisissa kilpaillaan vasta, kun koronapandemia on saatu hallintaan.

–  Norjalaisten urheilijoiden lähettäminen olympialaisiin tai paralympialaisiin ei ole perusteltua eikä toivottavaa ennen kuin pandemia on hallinnassa, Norjan urheiluministeri Berit Kjöll totesi järjestön tiedotteessa.

NIF korosti huoltaan viruksen leviämisestä.

Kjöll vakuutti, että Norjassa ollaan valmiina myös omiin ratkaisuihin, jos KOK ei siirrä Tokion kisoja. Myös Espanja, Slovenia ja Kolumbia ovat kehottaneet KOK:ta siirtämään kisat, jos viruksen leviämistä ei kyetä patoamaan.

Puolalainen kiekonheittäjä Piotr Malahcowski on ehdottanut kisojen siirtämistä marras- tai joulukuulle, ettei kisoja muistettaisi "kuoleman pelinä".

Lue myös:

    Uusimmat