Olympialaisten kohtalo puhuttaa yhä, KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah valotti tulevia päätöksiä – "Näitä ei tehdä taloudellisilla perusteilla"

Tokion olympialaisten ympärillä riittää keskustelua koronaviruksen aiheuttaman tartuntariskin vuoksi. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah avasi MTV Urheilulle, miten tulevat päätökset kisojen järjestämisestä tullaan tekemään. 

Koronavirus on pistänyt urheilukalenterin jo monien huippusarjojen ja tapahtumien osalta täysin uuteen uskoon kevään osalta, kun useat sarjat ovat lopettaneet tai keskeyttäneet kautensa ja monia urheilutapahtumiakin on siirretty viruksen takia. 

Tokion kesäolympialaisten suhteen ei kuitenkaan ole vielä tehty päätöksiä. Vaikka Japanissa elätellään toiveita kisojen järjestämisestä ajallaan, menee terveys kuitenkin lopulta kaiken muun edelle.

– Kenenkään urheilijan, katsojan, valmentajan, ei kenenkään terveyttä tai henkeä tulla millään tavalla vaarantamaan olympiakisojen takia. KOK luottaa täysin maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin, Essayah sanoo MTV Urheilulle.

Vaikka olympialaiset saataisiinkin järjestettyä normaaliin tapaan, edessä siintää rutkasti haasteita. Yksi suurin haaste johtuu siitä, että urheilumaailma on tällä hetkellä vahvasti pysähdyksissä, eikä urheilijat pääse lunastamaan paikkaansa kisoihin.

– Tällä hetkellä noin 57 prosenttia urheilijoista on varmistanut pääsynsä. Haasteena on se, että reilu 40 prosenttia urheilijoista on tilanteessa, jossa he joutuvat jollakin järjestelmällä selvittämään tiensä kilpailuihin. Koska suurin osa kisoista on keskeytetty tai siirretty, myös tämäntyyppiset kysymykset nousevat huolenaiheeksi, Essayah kertoo.

Jos olympialaisia ei järjestetä normaalisti, aiheutuu päätöksestä varmasti kustannuksia myös KOK:lle. Essayah vakuuttaa kuitenkin, että päätöstä ei missään nimessä tehdä taloudellisin perustein.

– Näitä päätöksiä ei tehdä taloudellisilla perusteilla. KOK:lla on sellaiset vakuutukset, ettei se tule olemaan kärsivä osapuoli. Kisojen, katsojien, osallistujien ja urheilijoiden turvallisuus on kaikki kaikessa. Nämä päätökset tullaan tekemään ainoastaan sillä perusteella, Essayah painottaa.

Milloin lopullista päätöstä kisojen suhteen on sitten lupa odottaa? Essayahin mukaan päätöksiä pitäisi alkaa tehdä kahden kuukauden sisällä.

– KOK on ilmoittanut, että tilannetta seurataan koko ajan. Ratkaisu ollaan valmiita tekemään. Jos katsotaan, millä aikataululla muita suuria kansainvälisiä urheilutapahtumia on peruttu tai siirretty, siitä näkökulmasta toukokuu on ajankohta, jolloin tämäntyyppisiä päätöksiä pitäisi viimeistään tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat