Päihtyneet päätyvät yhä harvemmin putkaan

Pitäisikö miedon alkoholin kotiinkuljetus sallia? 7:31
Uutisaamussa keskusteltiin siitä, pitäisikö mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetus sallia.

Päihtyneiden säilöönotot vähenivät jälleen viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastosta.

Tilasto kertoo, että vuonna 2020 poliisilakiperusteisia kiinniottoja oli reilut 45  700, mikä on vajaa seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Poliisilakiperusteisissa kiinniotoissa pakkokeinon kohdetta ei yleensä epäillä rikoksesta, ja ne ovat usein juuri päihtyneen säilöönottoja.

Humalaisten putkareissut ovat olleet laskussa jo vuosien ajan. Vuodesta 2013 poliisilakiperusteiset kiinniotot ovat vähentyneet kolmanneksella.

Poliisilakiperusteisten kiinniottojen väheneminen veti myös vapauteen kohdistuvat pakkokeinot kokonaisuutena laskuun. Vapauteen kohdistuvia pakkokeinoja kirjattiin viime vuonna reilut 80  300, mikä on neljä prosenttia vähemmän kuin 2019.

Kiinniotoissa, pidätyksissä ja vangitsemisissa oli pientä kasvua edellisvuodesta. Kiinniottoja tehtiin 22  800 (0,8 prosenttia edellisvuotta enemmän), pidätyksiä 8  900 (2,1 prosenttia enemmän) ja vangitsemisia 2  010 (2,9 prosenttia enemmän).

Laite-etsinnät ja takavarikot yleistyivät

Kokonaisuudessaan poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen käyttämien pakkokeinojen määrä kasvoi viime vuonna kolme prosenttia. Vaikka vapauteen kohdistuvat pakkokeinot harvenivat hieman, muissa kategorioissa oli nousua.

Pakkokeinoja käytettiin viime vuonna 201  100 kertaa, mikä oli 6  200 enemmän kuin vuonna 2019. Määrä kasvoi ensi kertaa neljään vuoteen.

Kokonaismäärän nousun takana olivat esimerkiksi paikan etsintöjen 23 prosentin, laite-etsintöjen 14 prosentin ja takavarikoiden 12 prosentin kasvu.

Kaikista pakkokeinoista 13,5 prosenttia kohdistettiin naisiin.

Yli 97 prosentista pakkokeinoista vastasi poliisi. Tullin ja Rajavartiolaitoksen käyttämien pakkokeinojen määrä laski koronavuonna selvästi.

Lue myös:

    Uusimmat