Mainos

Poliisin tietoon tulee aiempaa vähemmän väkivaltarikoksia

Poliisin tietoon tulleiden väkivaltarikosten määrä on laskenut Suomessa tammi-heinäkuun aikana, kertovat tuoreimmat tilastot.

Laskua on tapahtunut erityisesti pahoinpitelyrikosten määrässä.  
Henkirikoksia on sen sijaan kirjattu hiukan enemmän kuin viime vuonna. Poliisin tietoon tuli kesä-heinäkuussa 89 henkirikosta, joista valtaosa oli tapon yrityksiä. Viime vuonna henkirikosten määrä oli vastaavana aikana 71. 

Muutos selittyy kirjaamiskäytännöillä, sanoo poliisitarkastaja Vesa Tikkala Poliisihallituksesta. 

Väkivaltarikoksia lähes 20 000

 • Väkivaltarikoksia kirjattiin tammi-heinäkuussa 19 997 kappaletta. Viime vuonna vastaavana aikana lukema oli 20245.  
 • Henkirikoksia kirjattiin tammi-heinäkuussa 237 kappaletta, joista 170 oli tapon yrityksiä ja 18 murhan yrityksiä. Loput olivat epäiltyjä murhia ja tappoja. Vuotta aiemmin henkirikoksia kirjattiin 225.  
 • Törkeiden pahoinpitelyjen lukumäärä oli tammi-heinäkuussa 711, kun niitä oli viime vuonna vastaavana aikana 749.  
 • Kaikkiaan pahoinpitelyrikosten määrä laski tammi-heinäkuussa 19436:sta 19147:ään.  

– Tapon yritykset ovat lisääntyneet samalla, kun törkeät pahoinpitelyt ovat vähentyneet. Raja näiden kahden rikoksen välillä on häilyvä, ja poliisi harkitsee tapauskohtaisesti, kummasta on kyse. Rikoksia on kirjattu tapon yrityksinä aiempaa enemmän.

Satunnaiset väkivallanteot puhuttaneet

Poliisin tietoon on tullut viime viikkoina henkirikoksia, joissa uhri on valikoitunut sattumanvaraisesti. Viime perjantaina miestä lyötiin Keravan keskustassa kirveellä päähän. Tapon yrityksestä epäilty mies löi uhria täysin yllättäen, eivätkä miehet tunteneet toisiaan. 

Heinäkuun lopussa Helsingin Puotilasta kuolleena löydetyn miehen epäillään valikoituneen henkirikoksen uhriksi niin ikään sattumanvaraisesti. Viime lauantaina poliisi kertoi puolestaan Loviisassa tapahtuneesta henkirikoksesta. Murhasta epäilty mies ja uhri eivät tämänhetkisten tietojen mukaan tunteneet toisiaan

Usein taustalla mielenterveysongelmia

Kun tuntematon tekijä käyttää väkivaltaa sattumanvaraisesti valittua uhria kohtaan, taustalla on usein mielenterveysongelmia, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen

– Näin on noin kolmanneksessa tapauksista, kun mukaan lasketaan myös terroristisessa tarkoituksessa tehdyt teot. 

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi maanantaina 27-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä Loviisan murhasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin Kellokosken sairaalassa.

Vakavien väkivallantekojen ehkäisy Suomessa puhutti toukokuussa:

10:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.