Tältä näyttää tulvatilanne Ruotsin puolella – Ylitornion alueella vedenpinnan nousu ei ota loppuakseen

Tornionjoen tulvat vakavia myös Ruotsin puolella – katso video 1:00
Videot näyttävät vedenpinnan rajun nousun: maantie on lähes tulvan peitossa rajan toisella puolella Ruotsin Ylitorniossa.

Tornionjoen aluetta piinaavat poikkeuksellisen rajut tulvat. Veden nousun on kerrottu paikoin pysähtyneen ja kääntyvän laskuun, kun taas paikoin nousu jatkuu yhä.

Suomen ja Ruotsin rajalla kulkevan Tornionjoen veden pinta on korkeimmillaan yli 50 vuoteen. Tulva on monin paikoin ulottunut rakennuksien kivijalkoihin sekä sulkenut teitä.

Ruotsin Ylitorniolla asuva Hugo Hietala kertoo, että heidän kellariinsa on jo tulvinut vettä. Mikäli vesi vielä nousee, on kosteusvaurion uhka todellinen.

– Asumme ihan joen vieressä. Kyllähän tämä tilanne huolettaa, kun ajattelee, kuinka paljon vesi voi vielä nousta, hän sanoo puhelimen välityksellä.

– Toistaiseksi vakavammilta vaurioilta on vältytty, hän lisää.

Matalammilla alueilla Ylitorniolla vesi on Hietalan mukaan noussut jopa kaksikymmentä senttimetriä talojen seinille.

Hietala havainnollistaa epätavallista tilannetta videomateriaalilla, jossa nähdään veden valtaama maantie. Lähellä jokea kulkevan tien reunoja ei pystynyt enää näkemään tulvan alta. 

Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan Ylitorniolla ja Torniolla veden pinnan nousu jatkuu edelleen. Viranomaiset painottavat, että itsenäinen varautuminen tilanteeseen sekä suojausten toimivuuden varmistaminen on yhä tärkeää.

Muoniossa, Kolarissa ja Pellossa vedenpinnan nousu on pysähtynyt ja kääntynyt laskemaan päin. Omatoimista varautumista ja rakennusten suojaamisen tärkeyttä korostetaan tärkeäksi niin kauan, kunnes vesi on laskenut riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat