Pahempaa kuin pettäminen? Yhdellä päätöksellä voi olla kohtalokkaat seuraukset parisuhteelle: "Ihmiset eivät ymmärrä, kuinka paljon se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään"

Päätös kotiin tehtävästä remontista voi vaikuttaa parisuhteen tulevaisuuteen.

Parisuhteen päättymiseen voi vaikuttaa moni asia. Moni voisi kuvitella pettämisen olevan suurin yksittäinen eroon vaikuttava tekijä, mutta eräs toinen asia voi olla vielä pahempi parisuhteen tappaja.

Deittisivusto Eharmonyn teettämän kyselytutkimuksen mukaan yksi neljästä australialaisesta listaa eronsa syyksi päätöksen tehdä yhteisessä kodissa remonttia yhdessä, kertoo australialainen Whimn-sivusto.

Stressaava tilanne kiristää hermoja

Kyselytutkimuksen mukaan kodin remontointi oli haastavin kokemus yhdelle kymmenestä australialaisparista, huolimatta siitä, tekikö pari remontin sitten itse vai maksoiko siitä ammattilaisille.

Remonttipäätöksen vaikutukset ylittivät vastausten perusteella pettävän puolison tai lähipiirissä tapahtuneen kuolemantapauksen vaikutukset.

Eharmonyn psykologi Sharon Draper huomauttaa, että koska joitain elämän stressaavimpia asioita ovat työpaikan vaihdot tai muutto, ei ole kovin yllättävää, että remonttiprojektit kuuluvat samaan kategoriaan. Liittyyhän niihin usein parisuhdetta koettelevaa valtavaa taloudellista painetta sekä häiriötekijöitä.

– Kotisi on turvapaikkasi, se on turvallinen laskeutumispaikkasi ja, kun siitä tulee häiritsevää, se voi todella koetella parisuhdetta. Ihmiset eivät pidä muutoksesta, ja vaikka olet itse valinnut remontoida, häiriötekijät aiheuttavat epävarmuutta ja päädymme purkamaan sen toisiimme, Draper selittää.

"Ihmiset eivät ymmärrä..."

Mutta miksi remontointi rikkoo enemmän parisuhteita kuin pettäminen? Draperin mukaan se johtuu siitä, että pettämistilanteessa vain toinen kumppaneista käyttäytyy häiritsevästi, eivät kummatkin.

– Ihmiset eivät ymmärrä remonttiin liittyviä tasoja ja sitä, kuinka paljon se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

"Jos ette työskentele tiiminä..."

Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi uudenlainen nukkumisjärjestely, sillä univajeen vaikutukset ovat katalat.

– Jos ette työskentele yhdessä tiiminä, jos et luota siihen, että kumppani tukee sinua, niin pinta voi alkaa rakoilla.

– Vaikka kyseessä olisi vain hienoinen muutos, kommunikaation ja luottamuksen puute voivat saada kumppanin tuntemaan itsensä yksinäiseksi prosessin aikana, Draper varoittaa.

Lähipiirin voi olla vaikea ymmärtää "itseaiheutetun" päätöksen vaikutuksia, joten tukeakaan ongelmatilanteeseen ei välttämättä heru´. Tämä pahentaa tilannetta entisestään.

Draper suosittelee, että remontille on selkeä suunnittelma ja budjetti on kunnossa ennen kuin hommiin ryhdytään.

"Mitä enemmän sinulla on yhteistä kumppanisi kanssa..."

Eharmonyn parisuhdeasiantuntija Rachel Lloyd toteaa, että remontissa onnistuminen on sitä todennäköisempää, mitä yhteensopivampi pariskunta keskenään on. Tällöin konflikteja ei tule niin paljon.

– Mitä enemmän sinulla on yhteistä kumppanisi kanssa, sitä paremmat mahdollisudet sinulla on saada eniten irti yhteisistä kokemuksista.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Whimn, The Observer

Lue myös:

    Uusimmat