Paavo Lipponen syyttää keskustaa "elämänvalheesta": En ajanut Anneli Jäätteenmäkeä eroamaan

20:01imgMuistelmansa julkaissut Paavo Lipponen MTV:n erikoishaastattelussa. Haastattelu myös MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perjantaina 16. toukokuuta.
Julkaistu 15.05.2025 15:17
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Pitkän valtiomiesuran tehnyt Paavo Lipponen on saanut muistelmansa valmiiksi. Kirjan lisäksi Lipposen sanan säilä heiluu myös MTV:n erikoishaastattelussa.

Paavo Lipposen muistelmien kolmas ja viimeinen osa valmistui noin kymmenen vuoden rutistuksen jälkeen.

Entinen eduskunnan puhemies ja SDP:n puheenjohtaja sekä 90-luvun laman jälkeinen kaksinkertainen pääministeri kertoo kirjassa poliittisesta ja muusta toiminnastaan laajasti ja perusteellisesti - omasta näkökulmastaan, kuten muistelmissa on tapana.

Kirjassaan Lipponen paitsi kehuu, myös haukkuu muiden lisäksi jopa sosialidemokraattisia tovereitaan. Osansa saavat muiden muassa niin presidentti Tarja Halonen kuin eri tehtävissä Lipposen aikana toiminut Erkki Tuomiojakin (sd.). Välit tuntuvat ajoittain olleet kovalla koetuksella.

Lipponen on kuitenkin kameran edessä maltillinen. Hänen mukaansa lopputulos ratkaisee ja kompromisseja tehtiin.

– Kaikki meni enemmän tai vähemmän sen mukaan, miten minä niitä linjasin. Tehtiin kompromisseja, toteaa Lipponen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Yllättäen kehuja tulee vähän osalle poliittisia vastustajiakin – kuten jonkun kerran edelliselle pääministeri Esko Aholle (kesk.) – mutta Lipposen seuraajan Anneli Jäätteenmäen (kesk.) erojupakassa keskusta saa kuulla kunniansa.

Keskusta levittää elämänvalhetta: Lipponen kiistää edistäneensä Jäätteenmäen eroa

Muistelmissaan Lipponen kertoo oman näkemyksensä pääministeriseuraajansa Anneli Jäätteenmäen (kesk.) erosta vuonna 2003. Hän kiistää jyrkästi sekä SDP:hen että itseensä kohdistuneen arvostelun asiassa.

Kirjassa Lipponen väittää, ettei SDP tai hän itse mitenkään pakottanut hänet vaaleissa voittanutta Jäätteenmäkeä eroamaan. Jäätteenmäen äkkilähtö pääministerin paikalta perustui kuitenkin nimenomaan SDP:n epäluottamukseen.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa Lipponen toisti käsityksensä siitä, että keskusta olisi joka tapauksessa joutunut poistamaan Jäätteenmäen pääministerin paikalta.

– Elämänvalhe keskustalla on se, että minä olin se, joka nimenomaan ajoi Jäätteenmäkeä ulos. En ollut, vaan se oli masentavaa. Se oli tragediaa, jota kenellekään en olisi halunnut. Hän vaan itse hoiti asiansa niin, että hän joutui lähtemään, totesi Lipponen haastattelussa.

Eli ei ollut kaunaa tai kostoa kyseessä?

– Ei missään nimessä. Minähän rakensin koko yhteistyön. Minun johdollani sovittiin siitä hallituksesta, vakuutti Lipponen.

Irak-asiakirjojen vuoto lehtiin: ”Ei mitään sanomista, eikä tekemistä”

Lyhytaikaiseksi pääministeriksi noussut keskustan Anneli Jäätteenmäki syytti vaalikampanjassa Lipposta Yhdysvaltojen Irakin sotaliittoumaan lupautumisesta.

Tietonsa Jäätteenmäki sai presidentti Halosen avustajan Martti Mannisen faksista, johon Manninen oli liittänyt otteita alkuperäisistä salaisista asiakirjoista.

Lipponen oli osallistunut Irak-kokoukseen muistelmiensa mukaan Suomessa sovittujen valtuuksien mukaisesti.

Vaalien ja pääministerivaihdoksen jälkeen alkuperäiset salaiset Irak-asiakirjat julkaistiin iltapäivälehdissä. Vuoto johti poliisitutkintaan, jonka tuloksena lehtivuotaja ei selvinnyt, mutta Jäätteenmäki joutui lopulta eroamaan.

Lipponen kiisti Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa tietävänsä Irak-muistion lehtivuodosta mitään.

– Minulla ei ole mitään sanomista tähän eikä tekemistä, sanoi Lipponen.

Jäätteenmäellä oli pelkästään se faksi, joka oli koottu näistä papereista, jatkan Lipposelle.

– Minulla ei ole mitään tekemistä tuon asian kanssa, toisti Lipponen.

Ettekä tiedä kenellä on?

– En tiedä, ja kun ei todella ollut mitään tekemistä, niin mistä minä tietäisin mitään, vakuutti Lipponen.

"EU pitää vaikka perustaa uudelleen"

Lipponen on huolissaan sekä lännen yhtenäisyydestä että EU:n toimintakyvystä. Hänen mielestään vain Kiina hyötyy, jos länsimaiden yhtenäisyys horjuu.

Lipponen täräyttää MTV:n haastattelussa, että EU pitää vaikka perustaa uudelleen, jos välttämätön päätöksenteko uhkaa muuten halvaantua.

Lipponen myöntää, että EU-yhteistyön syventämisestä oli aikanaan erimielisyyttä myös SDP:n sisällä. Hänen mielestään oli suuri virhe, ettei EU:n määräenemmistöpäätöksistä voitu aikanaan sopia laajemmin. Virhe pitäisi hänen mielestään korjata.

– Se vaan pitää hoitaa. Vaikka perustaa uudelleen koko Euroopan unioni, jos vaihtoehto on se, että unioni jää täysin jalkoihin taloudellisesti, turvallisuuspoliittisesti, joka suhteessa, perustelee Lipponen haastattelussa.

Taloustilanne yhtä paha kuin 90-luvulla

Lipponen pitää Suomen nykyistä taloustilannetta vakavana ja vaikeana.

– Se on yhtä vaikea itse asiassa kuin se oli 90-luvulla, koska ei ole mitään kasvunäkymää. Tässä vaaditaan nimenomaan sitä yhteistyötä. Tarvitaan uutta yhteistyötä ja ilmeisesti siihen tarvitaan uudet vaalit, arvioi Lipponen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Taustalla on Lipposen vakaa näkemys siitä, että vain sosiaalidemokraattisella talouspolitiikalla talous saadaan nousuun. Muistelmissaan hän kehuu vuolaasti omien pääministerikausiensa talouden ja työllisyyden kasvua.

Kysymykseen Nokian silloisen jättinousun vaikutuksista talouskehitykseen Lipponen suhtautuu tuhahdellen. Ansio kuuluu hänen mielestään hänen hallitustensa oivalliselle talouspolitiikalle ja laajalle työmarkkinayhteistyölle.

Suomen nykyinen jo pari vuosikymmentä matanut heikko talouskasvu on Lipposen mielestä muiden kuin demarien syy.

Puavon näköinen mualima

Lipposen järkälemäisten muistelmien kolmas ja viimeinen osa kattaa ajanjakson hänen pääministerikausistaan aina viime vuosiin asti.

Muistelmissa on tapana muistaa asiat parhain päin ja myös Lipposen viimeisessä kirjassa avautuu kovasti Paavon näköinen maailma. Lipposen lapsuuden kotikaupungissa Kuopiossa se olisi Puavon näköinen mualima, muualla päähenkilön ja hänen puolueensa kannalta ehkä liiankin savolaisen salaovelan myönteinen. 

Kirjaa raskauttaa loputon määrä yksityiskohtia, nimiä, omakehua, makeita muistoja, kipeitä riitoja sekä lipposmaista tölväilyä ja tahtopohjaista omanarvontuntoa.

Samalla Lipponen tulee muistiinmerkinneeksi oman katsauksensa poliittiseen lähihistoriaan.  Jo sillä on itseisarvoa. On hyvä, että Lipponen sai muistelmansa valmiiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka