Hanoi Rocksista George Bushin jututtamiseen ja Anneli Jäätteenmäen skandaalieroon – Merja Ylä-Anttilan MTV-ura on journalismin historiaa

Merja Ylä-Anttilan MTV-ura on journalismin historiaa 2:52

Ylen toimitusjohtajaksi siirtyvän Merja Ylä-Anttilan, 57, ura media-alalla hakee vertaistaan. MTV Uutisissa hänet muistetaan etenkin politiikan rautaisena ammattilaisena, mutta uran alussa Ylä-Anttila pääsi eksoottisemmillekin juttukeikoille.

Sitä, mihin kaikkeen MTV Uutisissa voi juttukeikalle päätyä, kuvaa hyvin kesä 1983. 1. heinäkuuta Ylä-Anttila, silloinen Merja Kivinen, jututti Suomessa vieraillutta Yhdysvaltain varapresidenttiä ja tulevaa presidenttiä George H. W. Bushia, elokuussa työt suuntautuivat Turun Ruissaloon, jossa haastateltavana oli maailmanmainetta niittänyt Hanoi Rocks.

– Nasty, Sam, Razzle, Andy ja Mike, yhtä kuin Hanoi Rocks. Suomalaisen rockin vientibändi numero yksi. Vierivä kivi, joka jyrää Eurooppaa, Merja Kivisen raportti alkoi.

Merjan haastattelussa Michael Monroe tokaisi, että menestykseen riittää hänen hyvännäköisyytensä. Ja jos hän ei olisi rokkari, olisi hän kenties radiokuuluttaja, "toisen polven Pentti", viitaten hänen isäänsä, Ylen silloiseen kuuluttaja Pentti Fagerholmiin. Tämä vastaus huvittikin muuta bändiä melkoisesti.

Presidentin matkoja ja vaalikokouksia

Työ vei Merja Ylä-Anttilan myös ympäri maailmaa. Helmikuussa 1987 hän raportoi Taj Mahalin edustalta presidentti Koiviston Intian-matkalta.

Kotimaan politiikkaan Ylä-Anttila kuitenkin erikoistui. Ylläolevalla videolla hän tenttaa vuonna 1990 tuoretta keskustan puheenjohtaja Esko Ahoa. Ja tietenkin kysymyspaletissa on, onko hän edellisen puheenjohtajan Paavo Väyrysen klooni.

– Väyrynen on yksi merkittävä keskustan poliitikko, jota tulen puheenjohtajana kuulemaan, mutta vain yksi monista, Aho vakuutteli.

Katkera Sorsa humpparisteilyllä

Keväällä 1993 Ylä-Anttila oli SDP:n risteilyllä, jossa ruodittiin yllätystulosta. Valtiosihteeri Martti Ahtisaari oli päihittänyt puolueen esivaalissa moninkertaisen ministeri Kalevi Sorsan ja tuli valituksen puolueen presidenttiehdokkaaksi, ja sittemmin presidentiksi. Sorsa tilitti Ylä-Anttilan haastattelussa, että hänen tappionsa oli median syytä. Mediapeliä osasivat syyttää siis muutkin kuin Väyrynen.

Risteilyllä Ahtisaari ja Sorsa tanssivat puolisoineen iskelmän tahtiin kuitenkin suhteellisen sulassa sovussa.

Jäätteenmäen valheet alkoivat paljastua

1990-luvun lopulta nykyhetkeen Ylä-Anttila toimi vakiokasvona MTV:n vaalitenteissä. Yksi uran kohokohdista oli maaliskuussa 2003, kun Ylä-Anttilan ja Timo Haapalan pääministeritentissä ennen vaaleja oli keskustan Anneli Jäätteenmäki.

Jäätteenmäkeä hiillostettiin sitkeästi, mistä hän oli saanut tiedot salaiseksi luokitelluista asiakirjoista, joiden mukaan pääministeri Paavo Lipponen (sd.) olisi luvannut Suomen lähtevän Yhdysvaltojen johtamaan vapaaehtoisten koalitioon Irakin sotaa koskien.

– Oppositiojohtajana minullakin on ollut mahdollista saada erinäisiä tietoja. Mielestäni Suomen pitää tukea YK:ta ja sitoutua, että YK:n turvallisuusneuvosto ratkaisee tämän. Enkä siinä vaiheessa olisi antanut lupauksia vaan vasta kun YK sitä pyytää, Jäätteenmäki kritisoi Lipposen toimintaa.

Keskusta voitti vaalit ja Jäätteenmäki nousi Suomen ensimmäiseksi naispääministeriksi, mutta vain 68 päiväksi. Tuolloin paljastui, että Jäätteenmäki oli saanut paperit presidentin neuvonantajalta Martti Manniselta. Jäätteenmäki kiisti asian useasti, ja valehtelu johti lopulta hänen eroonsa.

– On olemassa bändejä, joiden ura kestää yhden hitin, yhden albumin. Sitten on olemassa bändejä, jotka herättävät itsessään imua, ihmiset katsovat sitä.

Näin Merja Kivinen (nyk. Ylä-Anttila) kuvaili Hanoi Rocksia 35 vuoden takaisessa insertissään. Samaa kuvausta voisi käyttää myös Ylä-Anttilan urassa, jossa on todellakin ollut enemmän kuin yksi hitti.

Merja Ylä-Anttila jättää MTV:n 3:22

Lue myös:

    Uusimmat