Paavi piti perinteisen jouluaattoillan messun edellisvuotta suuremmassa seremoniassa – messukansa maskeissa, Franciscus paljain kasvoin

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on pitänyt perinteisen jouluaattoillan messun noin 2  000 kuulijalle Vatikaanin Pietarinkirkossa. Asiasta kertoivat muun muassa uutistoimistot AP ja AFP.

AFP:n mukaan yleisössä olisi ollut lisäksi parisensataa kirkon edustajaa. Messu esitettiin samanaikaisesti suurilta näytöiltä Pietarinkirkon ulkopuolella, jotta sitä pääsivät seuraamaan myös ne, jotka eivät olleet onnistuneet saamaan pääsylippua sisälle kirkkoon.

Roomalaiskatolisen kirkon sydämessä pidetty seremonia oli huomattavasti suurempi kuin viime jouluna tiukempien koronarajoitusten aikaan. Viime vuonna messuun osallistui vain liki 200 ihmistä, joista valtaosa oli Vatikaanin työntekijöitä.

Osallistujamäärä oli silti edelleen vain murto-osa koronaa edeltäviin messuihin nähden. AP:n mukaan Pietarinkirkossa on kapasiteettia noin 20  000 ihmiselle ja ennen pandemiaa jouluaaton messu veti sen tavallisesti täyteen.

Paavi Franciscus on tavannut turvapaikanhakijoita Lesboksen saarella Kreikassa 2:00
Paavi Franciscus tapasi toukokuussa turvapaikanhakijoita Lesboksen saarella Kreikassa.

Perinteisesti keskiyöllä pidetty messu alkoi edellisvuoden tapaan jo alkuillasta

Puheessaan paavi vetosi koronapandemiassa kärsineiden köyhien puolesta. Paavi toivoi myös, ettei jatkossa nähtäisi enää "yhtään kuolemia työpaikalla" ja muistutti työnteon arvokkuudesta.

Franciscus kehotti kirkkokansaa arvostamaan elämän pieniä asioita.

– Siellä Jumala on, pienuudessa, Franciscus sanoi.

Paavi paljain kasvoin

Monen muun maan tapaan Italia painii nopeasti lisääntyvien tartuntamäärien kanssa omikronmuunnoksen levitessä. Perjantaina Italiassa kirjattiin AP:n mukaan uusi ennätys päivittäisten uusien koronatartuntojen määrässä, kun maassa vahvistettiin noin 50  600 uutta tapausta.

Maailman koronatilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Italiassa on vahvistettu tähän mennessä yli 5,5 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 136  000 koronaan liittyvää kuolemaa. Italiassa on noin 60 miljoonaa asukasta.

Aattoillan messuunkin osallistuttiin kasvomaskeissa ja Vatican News -sivustolla painotettiin messua vietetyn terveysvaatimuksia noudattaen. 85-vuotias paavi itse tosin oli kirkossa ilman maskia.

Franciscus esiintyy julkisuudessa tavallisesti maskitta, mikä on herättänyt aiemmin pandemian aikana myös huolta hänen terveydestään. Paavilta puuttuu osa toisesta keuhkosta, mikä saattaa vaikeuttaa maskin lävitse hengittämistä.

Paavi Franciscuksen sekä hänen edeltäjänsä Benedictus XVI:n uskotaan jo saaneen koronarokotteen tehosteannokset, kertoo AP. Nykyinen paavi on kuvaillut rokotteen ottamisen olevan rakkauden teko, minkä lisäksi hän on kehottanut rikkaita maita tarjoamaan rokotteita kehittyville maille.

Lähes kaikille Vatikaanin työntekijöille rokotepakko

AP:n mukaan omikronin vuoksi pahentuvan koronatilanteen myötä Vatikaanin työntekijöille annettiin torstaina uusi määräys rokotepakosta. Aiempaa rokotemääräystä laajennettiin koskemaan nyt koko Vatikaanin henkilökuntaa pois lukien ne, jotka ovat toipuneet koronaviruksesta.

Messuun osallistuneita rokotepakko ei sen sijaan koskenut.

– En ole huolissani, koska minulla on ensinnäkin maski ja olen saanut kolmannen (rokote)annokseni, joten tunnen oloni rentoutuneeksi, kertoi messuun osallistunut roomalainen Franco Pasquali AP:n mukaan.

– Ongelma ovat ne, jotka eivät rokottaudu, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat