Paavi Franciscus, Simon Kofe, Greta Thunberg, WHO – kenelle Nobelin rauhanpalkinto tänä vuonna? Ehdokkaiden nimeäminen päättyi

Nobelin rauhanpalkinto venäläiselle ja filippiiniläiselle toimittajalle 1:58
Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin filippiiniläiselle toimittajalle Maria Ressalle ja venäläiselle toimittajalle ja Dimitri Muratoville.

Jos kuuluu niihin valittuihin, joiden rauhanpalkintoehdotuksen lopullisen päätöksen tekevä Norjan Nobel-komitea ottaa vastaan, kirjekuoren olisi pitänyt olla perillä Oslossa viimeistään maanantaina. Nyt alkaa spekulaatio, johon saadaan vastaus lokakuussa.

Osa palkintoehdokkaista tiedetään – kuten jutun otsikosta näkee – kiitos Norjan parlamentin, joka on julkistanut oman kandidaattilistansa.

Ehdokkaita saa nimetä joukko muitakin tahoja, niistä enemmän hieman alempana. Poimitaan Stortingetin eli Suurkäräjien aikaansaannoksia, joiden joukossa on sekä tuttuja että tuntemattomia nimiä.

YK:n järjestöjä on palkittu usein, toissa vuonna ruokajärjestö WFP. Nyt koronapandemian vastaisesta kamppailusta ehdokkaana on terveysjärjestö WHO.

Tunnettuja ilmastoehdokkaita

Ympäristö- ja ilmastoasioissa on siinäkin jaettu aiemmin palkintoja, kuten hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC ja Yhdysvaltain entinen varapresidentit Al Gore 2007, ja kenialainen Wangari Maathai 2004.   

Nyt, yllätys yllätys, Stortinget ehdottaa muiden muassa ruotsalaista Greta Thunbergia ja Fridays for Future -järjestöään. Hän on superjulkkis, toisin kuin Simon Kofe.

Kofe on Tyynenmeren matalan saarivaltion Tuvalun ulkoministeri, joka on pitänyt ääntä kotivaltionsa ja monien muiden vedenpinnan nousun uhkaamien valtioiden puolesta.

Takaisin ilmastokysymysten rocktähtiin. Luontotoimittaja, juontaja, antropologi, 95-vuotias David Attenborough on tullut tutuksi lukuisista luontodokumenteistaan ja vastustamattoman intohimoisesta paneutumisestaan työhönsä ja rakkaudestaan luontoon.

Poliittisia hahmoja itäisestä Euroopasta

Politiikan ja rauhan saralta Suurkäräjät ovat koonneet tunnettuja ja ajankohtaisia nimiä, kuten Valko-Venäjän ulkomailla maanpaossa oleva oppositiojohtaja  Svjatlana Tsihanouskaja, jonka vankilassa viruva aviomies yritti haastaa Aljaksandr Lukashenkan diktatuuria vaaliuurnilla.  

Maantieteellisesti lähelle menee myös vankilassa viruva Venäjän oppositiohahmo Aleksei Navalnyi, sekä Arktinen neuvosto, johon Suomikin kuuluu.

Paavien rutiineihin kuuluvat puheet parvekkeelta Pietarinkirkon aukion reunalla. Niinpä argentiinalaissyntyinen Franciscus on päässyt listalle työstään rauhan puolesta ja ilmastokysymysten esillä pitämisestä.

Myanmarin sotilasjunttaa vastustava ”varjohallitus” Myanmarin kansallisen yhtenäisyyden hallitus on norjalaisparlamentaarikoiden listan vähemmän tunnettuja toimijoita.

Sen sijaan muun muassa avustusjärjestö Care, länsiliitto Nato, WikiLeaks-sivusto ja Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin tiedetään paremmin.  

Suurkäräjien poiminnoilla on viime vuosina ollut menestystä. Uutistoimisto Reutersin mukaan vuodesta 2014 lähtien Stortingetin nimeämä ehdokas on palkittu, pois lukien 2019 Osloon kutsuttu Etiopian pääministeri Abiy Ahmed.

Ehdokkaita saavat nimeä useat tahot

Stortingetin lisäksi ehdokkaita voivat nimetä esimerkiksi itsenäisten valtioiden parlamentit, hallitukset ja päämiehet ja -naiset, yliopistojen professorit, aiemmin rauhanpalkinnon saaneet, Women’s International League for Peace and Freedom -järjestö, ja nykyiset ja entiset Norjan Nobel-komitean jäsenet ja sen neuvonantajat.

Komitea pitää sinettien takana tehdyt ehdotukset 50 vuoden ajan.

Ennen kuin palkittu tai palkitut pokkaavat mitalinsa 10. joulukuuta Oslossa, Nobel-Komitea laatii helmi-maaliskuussa lyhyemmän ehdokaslistan, jota arvioidaan elokuulle asti.

Lokakuussa komitea tekee peruuttamattoman valintansa enemmistöäänestyksellä.

Lue myös:

    Uusimmat