Päättyvätkö Oulun kaupunginvaltuuston "erikoiset" vuodet nyt? Kiroiluun kärjistyneitä kokouksia ei enää haluta: "Tuleva valtuusto näyttää hyvältä"

4:56
MTV vieraili Oulussa, missä toivotaan rauhallisempaa alkavaa valtuustokautta.

Oulun kaupunginvaltuuston kuluva kausi on ollut erikoinen, summaa valtuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.). Tulevasta kaudesta hän odottaa rauhallisempaa.

Oulussa kokoomus ja keskusta taistelivat kuntavaalivoitosta sunnuntaina. Keskusta vei voiton Oulussa 0,5 prosentilla, mutta puolue menetti valtuustosta kaksi paikkaa.

Kokoomus jäi vaaleissa toiseksi, mutta sai valtuustoon kaksi uutta paikkaa. Kolmanneksi eniten ääniä saanut puolue oli perussuomalaiset, joka sai myös eniten uusia paikkoja – yhteensä kolme uutta paikkaa valtuustoon.

Oulun ääniharavaksi kiri tuleva ministeri Hanna Sarkkinen (vas.). Toisena ääniharavana näyttäytyi kaupunginvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Juha Hänninen.

"Erilaiset vuodet"

MTV Uutiset Live haastatteli Hännistä kuluneen valtuustokauden erikoisuuksista.

– Neljä viimeistä vuotta ovat olleet erilaisia. Olemme saaneet huomata, että on monenlaista kielenkäyttöä, vahvaa kielenkäyttöä. Halutaan loukata jopa ihmisiä, Hänninen kertoo.

– Ei tämmöistä kautta ole ollut ennen. Muistan 20 vuotta sitten, kun tulin itse valtuustoon, että siellä oltiin puku päällä ja selkä suorana. Kunnioitettiin ja arvostettiin toisia ihmisiä, Hänninen kertoo.

Kuluvana vuonna puheenjohtajana toiminut Hänninen on tyytyväinen vaalitulokseen ja tulevan valtuuston kokoonpanoon.

– Tuleva valtuusto näyttää erittäin hyvältä. Voin olla erityisen tyytyväinen, että meillä on aivan valtavan tasokas valtuusto tuloillaan.

Junes Lokka ei jatkoon

Hänninen ei halua kommentoida yksittäisiä valtuutettuja tai heidän vaalimenestystään.

Oulun kaupunginvaltuuston tapahtumat kiteytyvät kuitenkin osittain julkisuudessakin esillä olleisiin tapahtumiin. Keskeisenä hahmona on ollut Aidon suomalaisen yhteislistan (ASYL) valtuutettu Junes Lokka.

Yle kertoi vuonna 2020, että kolmasosa kyselyyn vastanneista valtuutetuista koki Lokan käytöksen koventaneen keskusteluilmapiiriä valtuustossa.

Vuonna 2020 valtuustossa nähtiin myös kovasanainen etäkokous, jossa kirosanoilta ei vältytty. Tapauksen tiimoilta tehtiin myös tutkintapyyntöjä poliisille.

Aito suomalaisen yhteislista -ryhmä menetti eilisissä vaaleissa ainoan paikkansa kaupunginvaltuustossa, joten valtuutettu Junes Lokka putoaa pois valtuustosta.

Pohjois-Suomen kasvukeskus

Oulu on Pohjois-Suomen kasvava kasvukeskus. Hänninen näkee, että isot teemat tulevina vuosina ovat talouden tasapainottaminen, soteuudistus ja sen käynnistäminen.

– Jos nuorista puhutaan, nuorisotyöttömyys on jopa meidän ongelma, Hänninen myös toteaa.

– Toinen iso asia Oulussa on huumetilanne. Se on vahvasti mennyt huonompaan suuntaan. Nuorten ihmisten mielenterveysasiat on myös iso asia, Hänninen sanoo.

Huumetilanne on puhuttanut viime kuukausina myös muualla Suomessa.

– Ei se huumetilanne ole vielä riistäytynt käsistä Oulussa. Se on vahvasti kasvanut. Se on todella suuri ongelma, Hänninen sanoo.

Oulusta on Suomen ja Ruotsin rajalle parin tunnin ajomatka. Hännisen mukaan valvontaa tulisi kiristää rajalla.

– Olen sitä mieltä, että länsirajan valvontaa pitäisi vahvasti tehostaa, koska se on selkeästi uhka.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja