Keskusta koki kovan kolauksen pohjoisen vaalipiireissä – "Näissä vaaleissa voittivat mielikuvat, eivät faktat"

Rinne: Hallitusneuvottelut valmiit toukokuussa 13:33

Keskusta koki kovan kolauksen pohjoisen vaalipiireissä. Pelkästään Oulun vaalipiiristä katosi liki kolmekymmentätuhatta ääntä ja kolme kansanedustajan paikkaa.

– Kyllä tämä kova isku on, ei siitä pääse mihinkään, sanoo Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirin vapapuheenjohtaja Hanna Markkanen.

Toimistolla on maanantaina iltapäivällä hiljaista. Paikat on siivottu ja arki näyttäisi jatkuvan ennallaan, mutta ei kuitenkaan.

– Kyllähän tässä nyt täytyy analysoida perusteellisesti, mistä tämä johtui, sanoo piirin puheenjohtaja Jussi Ylitalo.

Äkkinäinen arvio tulee nopeasti.

– Tuntuu että näissä vaaleissa voittivat mielikuvat, eivät faktat, sanoo Ylitalo.

Samaa miettii varapuheenjohtaja.

– Keskusta epäonnistui vuorovaikutuksessa, vuoropuhelussa ylipäätään. Keskustelua ja kohtaamisia olisi tarvittu enemmän, että olisi saatu ihmiset ymmärtämään näiden päätösten taustoja, jotta ne olisivat tuntuneet oikeudenmukaisilta.

Vastuu painoi

Seinän vierellä seisovat Keskustan pitkäaikaiset pahviset nokkamiehet Matti Vanhanen ja juuri vaalit hävinnyt pääministeri Juha Sipilä.

Hänen äänimääränsä oli edellisissä vaaleissa 30 000 äänen luokkaa, nyt siitä suli melkein puolet.

– Mutta se ei ole ainut syy vaalitappioon, siellä on vielä toinen puoli ääniä lähtenyt muualta, sanoo Ylitalo.

Toiminnanjohtaja Antti Ollikainen huomauttaa, että Keskusta kantoi raskasta hallitusviittaa neljän vuoden ajan.

– Keskusta maksoi nyt hallitusvastuusta, eikä saanut sanomaansa perille kunnolla. Hoidettiin maan työllisyyttä ja taloutta kuntoon, mutta tämä puoli ei tavoittanut äänestäjiä.

Miksi Kokoomus ei kärsinyt hallitusvastuusta?

– En osaa sanoa. Meneekö hallitusvastuu kuin vesi hanhen selästä Kokoomukselta? Ehkä se vaikuttaa, että Kokoomuksen kannattajakunta on hyvin vakiintunutta, sanoo Ylitalo.

Maahanmuuttovirta vaikutti?

Ennen vaaleja spekuloitiin sillä, että perussuomalaiset korjaavat potin maahanmuuttovastaisella ohjelmallaan Oulussa, jossa turvapaikanhakijoiden tulva on johtanut jo monille seksuaalirikoskäräjille.

Vaikka rikoksia ja turvapaikanhakijoita ei voi yhdistää, osa vaalikampanjoista teki niin.

– Merkille pantavaa on kuitenkin se, että keskustan menettämistä kolmesta paikasta vain yksi meni perussuomalaisille, yksi demareille ja yksi vasemmistoliitolle, huomauttaa Ylitalo.

Hän muistuttaa, että Keskusta on edelleen suurin puolue kaikissa vaalipiirin kunnissa. Siitä huolimatta kansanedustajapaikat lähtivät kokonaan esimerkiksi Kainuun maakunnasta.

– Siellä kaksi keskustan edustajaa menetti paikkansa. Nyt täytyy muiden kansanedustajien huolehtia myös Kainuun alueesta, huomauttaa Ollikainen.

Myös alempana Vaasan vaalipiirissä nähtiin historiallinen tilanne: RKP nousi suurimmaksi puolueeksi vaalipiirissä, ensimmäistä kertaa Keskusta putosi kakkoseksi.

– Tähän vaikutti varmasti Vaasan sairaalan päivystystilanne, joka varmasti toi ääniä RKP:lle, arvioi Ylitalo.

Nuoret vastuuhenkilöt Oulun Keskustassa eivät kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon.

– Nyt ryhdytään toimeen ja korjataan tilanne, jotta seuraavissa vaaleissa tilanne on toisenlainen.

Lue myös:

    Uusimmat