Mainos

Päätoimittajat kiky-sovusta: Hallituksen taitamattomuus näkyi kauas

6:31

Päätoimittajat arvelevat kauan väännetyn kilpailukykysopimuksen tuovan parannuksia työmarkkinoille. Vuoden kestänyt prosessi ei saa kiitosta.

MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen sanovat Huomenta Suomen haastattelussa, että julkinen sektori, varsinkin sen pienipalkkaiset naiset joutuvat muita kovemman talouskurin käsiin.

– Ei tämä sopimus suinkaan ole tasa-arvoinen. Julkisen sektorin työntekijät ottivat mukisematta kaikki päätökset vastaan. Joku palkinto heille tästä kuuluisi, summaa toimituspäällikkö Ahtiainen.

Talouselämän Reijo Ruokanen sanoo, että koko prosessin aikana tuoreen porvarihallituksen poliittinen taitamattomuus näkyi viiden kilometrin päähän. Kemppainen huomauttaa, että hallitus lähti varomattomasti mukaan, koki ay-liikkeen mahdin ja joutui perääntymään.

Ilkka Ahtiaisen mukaan kiky-neuvottelut muuttivat työmarkkinakenttää.

– Huikea valtataistelu. Neuvotteluprosessilla on varmasti epäsuoria vaikutuksia.

Ruokasen mukaan koko vuosi oli hyvin sekava.

– Naurattaisi jos ei itkettäisi, päätoimittaja toteaa.

– Hallitus ei ollut mukana kovin onnistuneesti. Siirrettiin päivämääriä ja muutettiin tavoitteita. Sitten löytyi jotain, jota voitiin esitellä.

Yksi puhutuimmista kohdista sopimuksessa on työajan lisääminen.  

– Eri aloilla työajan lisääminen vaikuttaa luonnollisesti eri tavoin. Pienessä mittakaavassa työaikaa tuskin kannattaa lisätä päivään kuutta minuuttia. Se kuluu wc:ssä käyntiin. Mutta suuremmassa kuvassa lisäys on kokonaistaloudelle varmasti hyväksi toimituspäällikkö Ahtiainen pohtii.

Päätoimittajat ovat yhtä mieltä siitä, että koko prosessi on ollut valtataistelua, jossa myös ay-liikkeen sisäiset ristiriidat ovat nousseet esiin ja rivit rakoilleet pahasti.

– Se tuli ilmi, että ay-liikkeen kriisitietoisuus on kyllä kohentunut, päätoimittaja Ruokanen sanoo.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja muistuttaa, että neljä metallimiestä pelasti koko sopimuksen ja samalla maan hallituksen. Toimituspäällikkö Ahtiainen puolestaan arvelee, että viittä vaille valmis sopimus on hallitukselle valtava asia.

– Voi olla, että sopimus avasi monta tulppaa. Tulossa on vielä muun muassa sote, Ahtiainen sanoo.

3:30

8:18

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.