Pääsy kielletty! Suomessa on 128 aluetta, joilla kansalaiset eivät saa liikkua vapaasti

Suomessa on 128 aluetta, jossa on pääsy kielletty – Viiden jälkeen vieraili yhdellä alueella, missä liikkuminen on kielletty 7:58
Suomessa on 128 aluetta, jossa on pääsy kielletty – Viiden jälkeen vieraili yhdellä alueella, missä liikkuminen on kielletty!

Suomessa on yli 120 aluetta, joihin kenelläkään ulkopuolisella ei ole asiaa. Mitä nämä alueet ovat? Viiden jälkeen vieraili yhdellä kielletyllä alueella.

Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Keravan avovankilassa, joka on yksi Suomen kielletyistä alueista.

Suomessa on poliisilain mukaan 128 aluetta, joihin kenelläkään ulkopuolisella ei ole asiaa. Kiellettyjen paikkojen asetusta ylläpitää sisäministeriö.

Eteläisin kieltoalue löytyy Hangosta, pohjoisin taas Muoniosta. Liikkuminen ja oleskelu on kielletty alueen toiminnan tai omaisuuden turvaamiseksi, mutta myös ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Kielletyissä paikoissa myös Mäntyniemi ja Kultaranta

Tyypillisiä kiellettyjä alueita ovat esimerkiksi lentopaikkoja, vankila-alueita, voimalaitoksia, teollisuusalueita, sekä satamia. Listalta löytyy myös tasavallan presidentin virka ja kesäasunnon alueet.

Kielletyllä alueella liikkumisesta voi rapsahtaa sakkorangaistus. Joissakin tapauksissa alueilla oleskelusta voi olla säädettynä myös ankarampi rangaistus.

Eniten kiellettyjä paikkoja löytyy Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa. Liikkumista ja oleskelua on rajoitettu Oulun vankilassa, kolmella muuntoasemalla ja Kemiran tehdasalueella.

Esimerkiksi voimalaitosalueilla ja muuntoasemilla liikkumiskiellon ymmärtää hyvin hengenvaarallisen korkeajännitteen vuoksi.

Varjeltu tekojärvi ei olekaan kiellettyjen listalla

Helsingin kupeessa sijaitsevaa Silvolan tekojärveä on harva nähnyt, sillä sen aluetta on suojeltu esimerkiksi liikkumiskiellosta kertovin kyltein. Sisäministeriön kiellettyjen paikkojen asetus ei kuitenkaan koske tekojärveä. Alueelta löytyvät viittaavat 1970-luvulla tehtyyn Uudenmaan lääninhallituksen päätökseen.

Sisäministeriön mukaan Uudenmaan lääninhallituksen päätös on yksinkertaisesti vanhentunut, joten tekojärveä ei listalta löydy. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY ei osaa tällä hetkellä arvioida, mihin liikkumiskielto alueella perustuu.

Tekojärvellä on kuitenkin salamyhkäinen maine: sitä on varjeltu, koska se on tärkeä osa pääkaupunkiseudun vesihuoltojärjestelmää.

Katso lisää jutusta löytyvältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat