Mainos

Päästörajoitukset auttavat ilmastoa vasta 2060-luvulla

Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalaksen mukaan ilmastonmuutos tulee joka tapauksessa etenemään, vaikka Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa saataisiin sopu aikaan. Seuraavat 50 vuotta ilmasto muuttuu huonompaan suuntaan, koska ilmakehässä olevat kaasut vaikuttavat vielä vuosikymmeniä.

- Jos Kööpenhaminan ilmastokokouksessa kyetään merkittäviin päästörajoituksiin, niin 2060-luvulla ruvetaan näkemään tämän huonon kehityksen pysähtyminen, Taalas kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Mikäli mitään ei tehdä, lähivuosina on odotettavissa viiden asteen globaali lämpeneminen, ja siitä sata vuotta eteenpäin lämpeneminen on jo kymmenen astetta.

Taalas uskoo, ettei ilmastonmuutoksen rajoittamista kahteen asteeseen tai sen alle tulla tavoittamaan Kööpenhaminassa.

- Ne luvut, joita on saatu pöytään Kiinasta ja Yhdysvalloista osoittavat, että tavoite on utopistinen.

Jotta kahden asteen tavoite saavutetaan, päästöt pitää tiputtaa puoleen vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 päästöistä. Sekä Kiinan että Yhdysvaltojen päästövähennysprosentit perustuvat vuoden 2005 lukuihin, EU:n vuoden 1990.

Päästöjen kasvu on ollut ennätyksellisen suurta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Taalas kertoo, että ilmakehän perusfysiikka, missä hiilidioksidi vaikuttaa ilmastoon, on keksitty jo sata vuotta sitten.

- Me voimme kehittää ilmastomalleja, joilla voidaan laskea ihmisen ja luonnontekijöiden vaikutus ilmastonmuutokseen. Tällä hetkellä on kyetty osoittamaan, että 90 prosenttia havaitusta lämpenemisestä johtuu ihmisen toiminnasta, erityisesti hiilidioksidipäästöistä.

Katso Ilmatieteenlaitoksen pääjohtajan Petteri Taalaksen haastattelu (Huomenta Suomi 7.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.