Pääsevätkö supertähdet takaisin rapakon taakse? Uhkakuvat NHL:n yllä ovat todellisia

Uniikkia kuvaa Colorado Avalanchen mestaruusjuhlista – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen villitsivät yleisömeren 0:15
Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen juhlistivat mestaruutta Coloradossa.

NHL:n venäläispelaajat matkasivat kesäksi kotimaahansa. Pääsevätkö he palaamaan takaisin, on iso kysymysmerkki. NHL-seurojen johtajat ovat tilanteesta huolissaan.

Washington Capitalsin General Manager Brian MacLellan ilmaisi huolensa venäläistähtien pelaamisesta NHL:ssä ensi vuonna. Capitalsin riveissä pelaavat Aleksandr Ovetshkin ja Jevgeni Kuznetsov

– Monet ovat huolissaan. Luulen, että kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Heitä voidaan pyytää tai jopa pakottaa jäämään (Venäjälle), MacLellan .

Minnesota Wildin GM Bill Guerin kysyi joukkueensa venäläistähti Kirill Kaprizovilta, voisiko hän viettää NHL:n pelitauon Yhdysvalloissa tai jossain Venäjän ulkopuolella.

Yhdelläkään pomolla ei ole kuitenkaan valtaa estää venäläispelaajia lähtemästä kotimaahansa. Kaprizov ei ollut nähnyt perhettään tai ystäviään koko kauden aikana. Venäjä on hänen kotinsa, ja hän halusi sinne.

– Mitä olisin voinut sanoa? Että et voi lähteä kotiin. Ihmiset haluavat tavata perhettään huolimatta siitä, mitä maailmassa tapahtuu. En syytä häntä, Guerin toteaa.

Vaikka Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi asettanut mitään pelaajien paluuta estävää kieltoa, odotetaan syksyä NHL:ssä pelonsekaisin tuntein.

– Tilanne on iso kysymysmerkki, Edmonton Oilersin GM Ken Holland totesi jo maaliskuussa.

NHL ei kiellä

NHL tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Liiga ei kuitenkaan estänyt venäläisiä pelaamasta liigassa, vaan päin vastoin NHL on pyrkinyt siihen, että venäläispelaajilla on liigassa mukavat oltavat.

NHL-seurat saavat myös hankkia riveihinsä lisää venäläispelaajia. Ensi viikolla on vuorossa NHL:n varaustilaisuus, jossa odotetaan, että kolme venäläistä varataan ensimmäisellä kierroksella.

Ainoa asia, mikä venäläispelaajilta kiellettiin, oli Stanley Cup -pokaalin vieminen Venäjälle. Coloradon riveissä Valeri Nitshushkin voitti Stanley Cupin, mutta ei pääse muiden pelaajien tavoin esittelemään voittopystiä kotikulmillaan.

Painostusta?

Lontoon University Collegen Venäjän tutkimuksen professori Ben Noble pitää NHL-pomojen huolia venäläispelaajista perusteltuina, sillä Kreml käyttäytyy sotatilanteessa ennalta arvaamattomasti. 

– Mielestäni NHL-pomojen huolet eivät ole yhtään liioiteltuja, Noble sanoo.

Venäjän kansalaisilla on lain mukaan oikeus poistua maasta. On kuitenkin olemassa poikkeussääntöjä. Vuonna 1996 säädetyn lain mukaan valtio voi estää ihmisiä poistumasta maasta tietyin edellytyksin, esimerkiksi jos jollakulla on hallussaan valtiosalaisuuksia, jos häntä tutkitaan rikoksesta tai jos hänellä on maksamaton velka.

Athleticin mukaan on epätodennäköistä, että venäläispelaajia kielletään palaamasta Pohjois-Amerikkaan. On kuitenkin mahdollista, että pelaajia painostetaan muilla tavoin.

– Jos venäläisillä urheilijoilla on perheenjäseniä Venäjällä, Kreml voisi halutessaan painostaa näitä perheenjäseniä vaikuttaakseen urheilijoihin Yhdysvalloissa, Noble kertoo.

NHL:n pomot eivät voi kuin toivoa, että venäläispelaajat päästetään takaisin Pohjois-Amerikkaan. NHL:ssä pelasi viime kaudella 57 venäläispelaajaa.

– Olisi melkoinen uutinen, jos yhtäkkiä Kirill Kaprizov ja Aleksandr Ovetshkin, Artemi Panarin, Sergei Bobrovski ja Andrei Vasilevski eivät olisi NHL:ssä ensi vuonna, nimettömänä pysyttelevä apulais-GM sanoo.

– Se olisi aikamoinen tarina. On paljon pohdittavaa ja paljon kysymysmerkkejä, mutta toivottavasti mikään niistä ei toteudu.

Lue myös:

    Uusimmat