Päänsä lyönyt 74-vuotias vaeltaja tarvitsi pelastuskopterin apua mutta joutuikin elämänsä pyöritykseen – huimaava video näyttää, kuinka paarien nosto meni pieleen

Yhdysvaltojen Arizonassa nähtiin tiistaina kenties erikoisin pelastushelikopterin tilanne aikoihin, uutisoi Independent.

Pelastushelikopteri oli nostamassa 74-vuotiasta naisvaeltajaa paareilla kyytiin, kun tilanne eskaloitui erikoiseen suuntaan. Paarit eivät nimittäin nousseet vinssin avulla tasaisesti, vaan ne alkoivat yllättäen pyörimään.

Oli lyönyt päänsä vaellusretkellä

Pelastushelikopteri kutsuttiin paikalle, sillä nainen oli kaatunut ja iskenyt päänsä ollessaan vaellusretkellä Piestewa Peak -vuorella Arizonassa. Nainen oli saanut ruhjeita päähän ja kasvoihin ja oli tuntenut huimausta.

Piestewa Peak on toiseksi korkein kohta Phoenixin vuoristossa.

Paareja laskettiin pyörimisen estämiseksi

Vaikutti siltä, että mitä lähemmäksi helikopteria paarit nousivat, sitä enemmän ne alkoivat pyörimään.

Pelastushelikopterin henkilökunta vinssasi paareja alemmaksi estääkseen pyörimisen, mutta tilanne toistui vielä voimakkaampana, kun paareja vinssattiin taas lähemmäksi kopteria.

Phoenixin pelastusyksikön apulaisjohtaja Shelley Jamesonin mukaan tapaus oli erittäin poikkeuksellinen.

– Pelastamme henkilöitä vuorilta jatkuvasti, mutta tämä vaati meiltä erikoisen paljon huomiota työskentelyssä. Pelastettava oli sidottu lämpöpaareihin ja paarit alkoivat pyörimään niitä nostettaessa.

Myöskään Phoenixin lentoyksikön johtava lentäjä Paul Apolinar ei ole nähnyt aiemmin vastaavaa.

– Toisinaan paarit saattavat pyörähdellä ja tätä varten meillä on nuora, jolla estämme pyörimisen. Tänään se ei vain toiminut.

Pelastustilanteessa toiminut lentäjä Derek Giesel kommentoi tapausta.

– Pyörimistä saattaa tapahtua. Olemme opetelleet tekniikoita, joilla pyörimistä voi estää. Videolta tosin näkyy, että pyöriminen vain kiihtyi, mitä lähemmäksi paarit nousivat helikopteria.

Lopulta helikopteri lensi lyhyen matkaa ja paarien pyöriminen hidastui huomattavasti. Pelastushenkilökunta sai nostettua paarit helikopterin sisäpuolelle.

”Ei voinut pahoin”

Vaikka pelastusoperaation meno oli aika ajoin erittäin hurja, ei paareihin sidottu nainen kokenut huonovointisuutta operaation aikana.

– Tilanne näyttää dramaattiselta… Hän ei kuitenkaan voinut pahoin pyörimisen vuoksi, mutta tunsi huimauksen tunnetta. Sairaalasta on raportoitu, että naisen tila on vakaa eikä hän kärsinyt vakavampia sivuvaikutuksia paarien pyörimisestä.

Lue myös:

    Uusimmat