Pääministeri Sanna Marin: Suomi tulee toipumaan hitaasti, mutta Euroopan nopea elpyminen on meille tärkeää – "jäsenmaksupalautuksista on päästävä eroon"

Pääministeri Sanna Marin kommentoi EU-neuvottelujen tulosta – katso koko tilaisuus 39:36
Pääministeri Sanna Marin pitää odotetun tiedotustilaisuuden EU-neuvottelujen tuloksesta

Pääministeri Sanna Marin järjesti tänään tiedotustilaisuuden klo 16 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tiedotustilaisuuden aiheena on Eurooppa-neuvoston neuvottelutulos. Neuvotteluissa saatiin aikaan sopu niin sanotusta elpymispaketista, jonka tarkoituksena on auttaa EU koronatilanteen ylitse.

Seurasimme tilaisuuden kulkua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

16.36 Tiedotustilaisuus päättyy. 

16.34 Marin vastaa kysymykseen Lännen Medialta: Kyllä jokainen päämies ymmärtää sen, että kun puhutaan rahasta, jokainen on tiukkana ja katsoo oman maan tavoitteita ja pyrkii niitä edistämään.

– En usko, että tästä mitään hampaankoloon jäi.

16.30 Marinin mukaan jäsenmaksupalautuksista on päästävä unionissa eroon. Olisi pitänyt jo Ison-Britannian erotessa. Palautuksia jäsenmaksuihin saavat unionin suuret nettomaksajat, eli Saksa ja "nuuka nelikko", Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta.

16.28 Marin: Koronakriisin jälkeen etsimme yhdessä elpymisvälineitä. Sen takia maiden tulee tehdä omat elpymissuunnitelmat, eli katsoa, millä tavalla investoidaan esimerkiksi vihreään kehitykseen, digitalisaatioon, millä tavoin nostetaan Eurooppa takaisin jaloilleen, ja miten parannetaan Euroopan kilpailukykyä. 

– Suomi tämän hetkisten tietojen valossa tulee toipumaan tästä hitaasti, koska olemme vientivetoinen maa. Siksi Euroopan elpyminen on tärkeää. 

16.26 Marin vastaa kysymykseen "hätäjarrusta": Tarkoituksena ei ole jatkossa nostaa kaikkia kysymyksiä Eurooppa-neuvoston tasolle, vaan kyse on siitä, että tilanteessa, jossa rahoja käytettäisiin selkeästi eri tarkoitukseen, voidaan asioita nostaa Eurooppa-neuvoston tasolle. Suomi tuki tätä. Tämä ”hätäjarru” oli Hollannille erittäin tärkeä.

16.21 Marin vastaa Helsingin Sanomien kysymykseen saadustaan kritiikistä: Mielelläni käyn tätä keskustelua. On tärkeää, että asiat perataan huolella. 

16.18 Marin vastaa Ilta-Sanomille EU:n integraatiosta: Ei voida puhua yhteisvastuullisesta velasta. Kullakin jäsenmaalla on enimmäismaksuosuus ja enimmäisvastuu. 

– Ei voida sanoa, että integraatio olisi syventynyt. 

16.15 Marin ottaa vastaan median kysymyksiä. 

16.13 Marin: Kaikkein keskeisimmät tavoitteet saavutimme. Elpymisvälineen koko tuli merkittävästi alas. Lainojen  avustusten suhde on noin puolet ja puolet. Toisena meille ehdottoman tärkeä vaatimus oli tarkkarajaisuus, eli kunkin jäsenmaan enimmäisvastuiden määrittely. Se on siellä selkeästi sisällä.

16.12  Suomen asema heikkeni vähemmän kuin nuukalla nelikolla. Nettomaksajana asema jopa parani, eli Suomen strategia oli hyvä, kertoo Marin.

16.09 Marin kertoo kritiikistä, että Suomi ei ollut osa nuukaa nelikkoa. Marin kuitenkin kertoo tiiviistä yhteistyöstä. 

Nuukaan nelikkoon kuuluivat Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska.

16.08 Marin: Suomi on tulevalla kaudella kolmanneksi pienin nettomaksaja, kun tällä kaudella olemme neljänneksi pienin.

16.04 Marin on tyytyväinen, että elpymisvälineen avustuksia pienennettiin yli 100 miljardilla.

Alun perin ehdotuksena oli, että avustuksia olisi 500 miljardia euroa ja lainoja 250 miljardia. Nyt elpymisvälineestä jaetaan jäsenmaille 390 miljardia avustuksina ja 360 miljardia lainana.

16.02 Marin: Suomi tuki sopua, koska Suomen talous on vahvasti kytköksissä Euroopan talouteen ja sen elpymiseen. Suomen etu on se, että ratkaisu on saatu aikaiseksi, ja koko Eurooppa voi elpyä. 

16.00 Tilaisuus alkaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapuu paikalle.

Lue myös:

    Uusimmat