Oppositio pettyi EU:n elpymispakettiin – Orpo: "Tavoitteista jäätiin"

Halla-aho ja Orpo purkavat tuntojaan EU-neuvotteluiden tuloksesta:"Suomi saa maksaa lisää, se on ainakin selvä asia" 4:10
Katso video: Halla-aho ja Orpo purkavat tuntojaan EU-neuvotteluiden tuloksesta: "Suomi saa maksaa lisää, se on ainakin selvä asia"

Tänään aamulla päättyneen EU-huippukokouksen lopputulos ei miellytä oppositiopuolueissa.

Oppositio on pettynyt Suomen aikaansaannoksista EU:n elpymispaketissa ja budjettineuvotteluissa.

– Käytetään jättimäisesti rahaa elpymisrahastoon, mutta sen sisältö ei mielestäni edistä parhaalla tavalla euroalueen kasvua, kehitystä ja uudistumista, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi MTV Uutisille.

Orpon mukaan kokonaispotista olisi pitänyt suunnata enemmän varoja muun muassa tutkimukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

– Niistä tavoitteista jäätiin, hän toteaa.

Orpo kehuu kuitenkin suorien avustusten tason vähentämistä.

Avustusten määrästä yhteisymmärrys

Alun perin ehdotuksena oli, että avustuksia olisi 500 miljardia euroa ja lainoja 250 miljardia. Nyt elpymisvälineestä jaetaan jäsenmaille 390 miljardia avustuksina ja 360 miljardia lainana.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut olevansa tyytyväinen siitä, että suoria avustuksia pienennettiin yli 100 miljardilla.

Aiemmin tänään MTV:n haastattelussa Marin kertoi yllättyneenä siitä, kuinka hyvin sopimus kääntyi eduksi Suomelle.

Perussuomalaisille pelkkä sopu ei riitä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä onnistuneena Suomen saamia rahallisia saavutuksia, eikä poliittisia tavoitteita. Yksinään Marinia hän ei kuitenkaan syytä.

– Kun Suomen neuvottelukantoja käsiteltiin eduskunnan suuressa valiokunnassa viime viikolla, valiokunnan enemmistö valitettavasti antoi sellaisen evästyksen pääministeri Marinille, että sovun saavuttaminen on kaikkein tärkeintä, Halla-aho sanoo.

– Jos prioriteettilista on tämän kaltainen, silloin voidaan tietysti sanoa, että neuvotteluissa on onnistuttu, koska sopu saavutettiin, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat