Mainos

Pääministeri Rinne lupaa suosia lähiruokaa ja suomalaisia järvikaloja – Lähes 1 400 suomalaista on tehnyt ilmastositoumuksen

4:05

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on tehnyt Kestävät elämäntavat -sitoumuksen ja lupaa valita jatkossa kaupasta ja toreilta lähiruokaa sekä suosia suomalaisia järvikaloja, kertoo valtioneuvosto tiedotteessa.

Rinteen sitoumus julkaistiin tänään Sitoumus2050-palvelussa.

– Lisäksi ostan tuulivoimalla tuotettua sähköä ja seuraan vedenkulutusta, jatkaa Rinne omista valinnoistaan tiedotteessa.

Valtioneuvoston kanslian ja Sitran viime vuoden joulukuussa lanseeraamaan palveluun on tehnyt oman sitoumuksensa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi nyt jo melkein 1 400 suomalaista. Keskimäärin sitoumuksen tehneet ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään 22 prosentilla.

Kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtaja Rinne kertoo tiedotteessa, että ilmastomuutoksen vastaiseen työhön tarvitaan mukaan kaikki yhteiskunnan toimijat. Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

Lähes kolmasosa lupasi siirtyä vegaaniksi

Tiedotteen mukaan kansalaisten henkilökohtaiset sitoumukset osoittavat, että pieniin muutoksiin on helpompi sitoutua kuin suuriin.

Moni on luvannut korjata hyvät tuotteet ja pestä täysiä koneellisia pyykkiä, mutta harvempi on valmis ostamaan vain kierrätettyjä tavaroita tai viettämään lomansa Suomessa seuraavan vuoden aikana, valtioneuvoston kanslian projektisuunnittelija Riina Pursiainen kertoo tiedotteessa.

Lähes kolmasosa sitoumuksen tehneistä lupasi myös siirtyä vegaaniksi, ja lähes joka viides oli valmis lopettamaan lentämisen vuodeksi. Toisaalta reilu 40 prosenttia kertoi, ettei ole muutenkaan lentänyt vuoden aikana. Pursiaisen mukaan sitoumuksen tehneet ovat valveutuneita jo entuudestaan ja tämä näkyy myös heidän sitoumuksissaan.

Hänen mielestään ei tarvitse kuitenkaan kuulua edelläkävijöihin, jotta voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Pursiaisen mukaan on hyvä muistaa, että pienilläkin teoilla on merkitystä.

– Esimerkiksi tänään Black Fridayna jokainen meistä voi päättää, nostaako kulutuksensa hiilijalanjälkeä vai viettääkö Älä osta mitään -päivää tai aloittaako muuten kestävät elämäntavat, Pursiainen sanoo.

Black Friday on Yhdysvalloista Suomeen ja muualle maailmaan rantautunut kauppojen erityinen alennuspäivä.

Kansalaisille suunnattu Kestävät elämäntavat -sitoumus on osa Sitoumus 2050 -palvelua.

Uutista päivitetty 29.11.2019 kello 7:07.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja