Pääministeri Orpo kommentoi EU:n historiallista päätöstä: "Erittäin vahva viesti Ukrainalle"

Orpo EU:n Ukraina-päätöksestä: "Erittäin vahva viesti" 8:05
"Kävimme erittäin vakavaa keskustelua" – näin Orpo kommentoi EU:n päätöstä ja sitä edeltänyttä keskustelua Unkarin kanssa.

Euroopan unionin huippukokous teki torstaina historiallisen päätöksen avata EU-jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa.

Jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta päätettiin Brysselissä alkaneessa EU-johtajien huippukokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpo kommentoi päätöstä suomalaismedialle tuoreeltaan Brysselissä. Hän piti päätöstä hyvänä ja historiallisena.

– On hienoa, että saatiin päätettyä asiasta. Se on erittäin vahva viesti Ukrainalle siitä, että heidän paikkansa on Euroopan unionissa ja että Euroopan maat pitkäjänteisesti sitoutuvat sitä kautta Ukrainan tukemiseen ja rakentamiseen, Orpo sanoi.

– Olen erittäin tyytyväinen tästä ratkaisusta, tämä on historiallinen päätös.

Pitkä matka jäseneksi

Komissiossa aletaan nyt rakentaa neuvottelukehikkoa eli valmistautua neuvotteluihin, jotka alkavat maaliskuussa. Neuvotteluprosessissa Ukrainan pitää täyttää kriteerit ja tulla EU-kelpoiseksi.

Orpo painotti, ettei Ukraina vielä torstaina tehdyn päätöksen myötä ole valmis unionin jäseneksi.

– Yksi oleellinen viesti oli se, ettemme voi arvioida onko Ukraina EU-kelpoinen tänään. Tuskin yksikään jäsenmaa on ollut täysin valmis EU jäseneksi siinä vaiheessa, kun on aloittanut neuvottelut.

– Ukrainalla on pitkä matka (jäseneksi). Se vaatii suuren työn Ukrainassa. Mutta nyt on tie selvä: he ovat tervetulleita, me olemme hyväksyneet heidät jäsenneuvottelijaksi ja nyt työ alkaa.

Vakava keskustelu Unkarin kanssa

Unkari pääministerinsä Viktor Orbáninjohdolla on pannut kapuloita EU:n rattaisiin Ukrainaan liittyvien päätösten suhteen. Orpo kertoi torstaina käydyn painavaa keskustelua Unkarin kanssa jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta.

– Me kävimme erittäin painavaa ja vakavaa keskustelua Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta. Sanotaanko niin, että kovan keskustelun jälkeen Unkari päättyi siihen, että he eivät tätä blokanneet.

– Hän (Orbán) on kriittinen, mutta oleellista on se, että keskustelun päätteeksi hän ei tätä ratkaisua blokannut.

Lue myös:

    Uusimmat