Espanjan nurkkaan ajettu pääministeri harkitsee eroa – Antti Lindtman välitti SDP:n tuen

Antti Lindtman julkaisi viestipalvelu X:ssä päivityksen, jossa hän toteaa Espanjan äärioikeiston hyökkäävän maan pääministeri Pedro Sánchezia ja hänen perhettään kohtaan "kaikilla informaatiosodan keinoilla". 

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esittää X-päivityksessään SDP:n "täyden tuen" Espanjan pääministeri Pedro Sánchezille, joka hiljattain ilmoitti harkitsevansa eroa tehtävästään hänen vaimoaan Begoña Gómezia vastaan nostettujen rajujen syytösten vuoksi.

– Sánchez on yksi tämän vuosikymmenen suurimmista pääministereistä, jota arvostetaan laajalti kaikkialla Euroopassa ja maailmassa. Suomen sosiaalidemokraatit ilmaisevat täyden tukensa espanjalaisia ​​ystäviämme kohtaan, Lindtman kirjoittaa X:ssä espanjaksi ja englanniksi.

Korruptiosyytöksiä pidetään tekaistuina

Sánchezin eroharkinnan taustalla on pääministerin vaimoon kohdistuva kanne korruptioepäilyistä, joita muun muassa Madridin syyttäjävirasto pitää tekaistuina. 

Kanteen takana kerrotaan olevan äärioikeistolainen Manos Limpias -järjestö, joka on aiemminkin kohdistanut häirintää espanjalaisia vasemmistovaikuttajia kohtaan. 

Järjestö teki kantelun Sánchezin vaimosta väittäen, että hän olisi suhteillaan vaikuttanut yrityksille maksettuihin valtionavustuksiin ja rahoitukseen.

Sánchez ilmoitti harkinnastaan erota pääministerin tehtävistä viestipalvelu X:ssä viime keskiviikkona julkaistulla pitkällä kansalaisille osoitetulla, kirjeellä, jossa hän kertoi peruvansa kaikki viralliset menonsa ensi keskiviikkoon asti. Tuolloin hänen tarkoituksenaan on kertoa, mihin tulokseen hän harkinnassaan on päätynyt.

Sánchez kertoi kirjeessään äärioikeistolaisten ryhmien häirinnän häntä ja perhettään kohtaan alkaneen jo vuosia sitten ja saaneen tulta alleen vuoden 2023 parlamenttivaaleista, joiden tulosta äärioikeisto ei Sánchezin mukaan hyväksynyt.

Nelisivuista ilmaisultaan voimakasta ja tunteellista kirjettä on pidetty hyvin poikkeuksellisena.

Tuomioistuin alkoi tutkia kannetta

Sánchez julkaisi kirjeen vain tunteja sen jälkeen, kun Madridin tuomioistuin aloitti tutkinnan Sánchezin vaimoa vastaan nostetusta kanteesta.

Kirjeessään Sánchez kritisoi, että tuomari on kutsunut todistajiksi edustajia mediasta, joka hänen mukaansa on kytkeytynyt äärioikeiston toimintaan. 

Sánchez on toiminut Espanjan pääministerinä vuodesta 2018 lähtien ja on Espanjan sosiaalidemokraattisen puolueen (PSOE) puheenjohtaja. 

– Tämä hyökkäys on ennennäkemätön, se on niin vakava ja törkeä, että minun on pysähdyttävä miettimään sitä vaimoni kanssa, Sánchez kirjoittaa kirjeessään.

– Useimmiten unohdamme, että poliitikot ovat ihmisiä. Enkä häpeä sanoa, että olen mies, joka on syvästi rakastunut vaimoonsa, ja joka elää voimattomuuden tunteessa, kun häntä heitellään mudalla, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat