Työtaistelut jatkuvat pääministeri Orpon ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisesta huolimatta – Eläkeuudistus lähtee valmisteluun

Mitä jäi käteen? Pääministeri Orpo tapasi työmarkkinajohtajia Kesärannassa 30:14
Mitä jäi käteen? Pääministeri Orpo tapasi työmarkkinajohtajia Kesärannassa

Koko aamupäivän kestäneisiin neuvotteluihin ovat osallistuneet: SAK:n Jarkko Eloranta, toimihenkilöiden STTK:n Antti Palola, korkeakoulutettujen Akavan Maria Löfgren, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Kokouksen tarkoituksena oli käydä läpi hallituksen työmarkkinauudistuksia, jotka ovat herättäneet vastustusta palkansaajajärjestöissä. 

Orpo luonnehti tapaamista keskustelun avaukseksi ja painotti, että myös palkansaajajärjestöjä kuullaan, kun hallituksen työmarkkinauudistusten valmistelu etenee. Se jäi avoimeksi, aikooko hallitus tehdään yhtäkään muutosta palkansaajien toiveiden mukaisesti.

Ei käyty neuvottelua asioiden yksityiskohdista. Täytyy huolehtia jatkossa, että työryhmätyöskentely on aitoa, jotta palkansaajajärjestöjä kuullaan. Esimerkiksi paikallisessa sopimisessa on paljon yksityiskohtia, joissa on varmasti paljon neuvoteltavaa. Mikään ei estä tuomasta myöskään muita asioita pöydälle, Orpo sanoi.

SAK:n jäsenliitot ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro käynnistivät tiistaina työtaistelutoimet vastustaakseen hallituksen kaavailemia muutoksia. Kiistan kohteena on esimerkiksi vientivetoisen palkkamallin vieminen lainsäädäntöön, määräaikaisten työsopimusten perusteiden höllentäminen vuodeksi, irtisanomisten perusteiden höllennys, lakko-oikeuden rajaaminen poliittisissa lakoissa sekä tukilakoissa, luottamushenkilöiden aseman mahdollinen heikennys ja työttömyysturvan heikennykset.

Tästä Orpon ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa on kyse 14:02
Tästä Orpon ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa on kyse. Paikalla Kesärannassa oli MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.

Työtaistelut jatkuvat alkuvaiheessa kolmen viikon ajan.

Meillä on päätetty tietyn ajanjakson toimet. Myös jatkosuunnitelmat ovat olemassa. Jos ei eka rypäs riitä, seuraavia toimia toteutetaan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi.

Eloranta sekä Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren toivoivat tasapuolisempaa valmistelua hallituksen ohjaamien työryhmien lisäksi.

– Työryhmät eivät ole tasapuolinen kenttä meidän mielestä. Tarvittaisiin kaikille tasapuolien pohja, jossa voitaisiin alkuun jarrutettaa näitä hallituksen uudistuksia. Siten voisi olla mahdollista synnyttää tasapuolisempi lopputulos, Eloranta mietti.

Myös STTK ja Akava ovat valmistautumassa työtaisteluihin.

– Meillä on oma hallitus koolla 9. lokakuuta ja toimeksiantona on valmistautua eri vaihtoehtoihin, Akavan Löfgren totesi.

STTK ei hyväksy näitä työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä, joita hallitusohjelmassa on. Meillä on jatkotoimenpiteitä valmistelussa. Osa meidän liitoista on jo mukana SAK:n ensimmäisessä aallosa, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Tänään keskiviikkona järjestöjen ulosmarsseja on erityisesti Lounais-Suomessa.

Eläkeuudistus tulossa

Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin tulevasta eläkeuudistuksesta, josta on tarkoitus neuvotella kolmikannassa järjestöjen kanssa. Hallitusohjelman mukaan muutoksia valmistellaan esimerkiksi huoltosuhteen heikkenemisen ja talouden kehitykseen liittyvän epävarmuuden vuoksi.

Pääministeri Orpo kertoi, että eläkejärjestelmää on tarkoitus vahvistaa miljardin euron edestä, sillä muuten työeläkemaksut uhkaavat kasvaa.

– Työmarkkinajärjestöiltä tulee kaksikannassa esitys uudistuksesta. Aikataulu on se, että esitys tulee alkuvuonna 2025 kehysriiheen mennessä.Se on tiukka, mutta realistinen aikataulu. Euroissa eläkejärjestelmää vahvistetaan noin miljardin verran. Se vastaa nousupainetta työeläkemaksuille, Orpo sanoi.

Eläkejärjestelmän muutokset voivat koskea työeläkkeiden vakuutusmaksuja, eläkeikää ja eläkkeiden suuruutta.

– Kaikki keinot ovat pöydällä. Yksityiskohdat selviävät jatkoneuvotteluissa, Akavan Löfgren sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat