Metsäalan työriitaa ratkotaan paineisessa tilanteessa – välit kiristyneet myös työpaikoilla: "Uhkailu on erittäin valitettava lieveilmiö"

Saadaanko paperitehtaat käyntiin? Alan työriitaa sovitellaan taas, MTV paikalla 8:54
Metsäalan työriitaa sovitellaan taas, MTV Uutiset Live paikalla.

Metsäalan vaikean työkiistan selvittely on jatkunut valtakunnansovittelijan luona. 

Työnantajapuolen Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén totesi ennen paperi- ja sellualan neuvottelujen alkua, että tärkeimpien kiistakysymysten osalta neuvottelut ovat siinä pisteessä, mihin tiistain pitkissä neuvotteluissa jäätiin. 

– Pääasiakysymysten osalta ollaan siinä pisteessä missä olimme viimeksi erotessamme, mutta meillä on kyllä ratkaisun elementit olemassa, Hollmén arvioi.

Hollménin mukaan kiky-tunnit ovat Metsäteollisuudelle neuvotteluissa yksi kysymys muiden joukossa. Palkansaajapuolelle kiky on kuitenkin erittäin tärkeä kysymys, sanoi Hollmén.

Vaikeaksi äityneeseen työriitaan on etsitty ratkaisua jo kymmenissä tapaamisissa.

Neuvottelut voivat venyä tänäänkin yöhön

Maanantaina alalla alkoivat lakot, joihin osallistuu ammattiliittojen mukaan 17 000 työntekijää paperi-, kartonki- ja sellutehtailla. Myös mekaanisen metsäteollisuuden alalla, sahoilla, puutuotetehtailla ja vaneritehtailla on käynnissä työtaistelu.

Viennin kannalta tärkeiden alojen lakkoilun talousvaikutukset ovat merkittävät.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan käynnissä oleva työtaistelu on tuonut painetta työehtosopimuksen syntymiseen.

Neuvotteluosapuolet ovat olleet tiistain jälkeen omissa oloissaan, mutta jonkinlaista yhteydenpitoa on ollut.

– Meillä on hyvät keskusteluvälit vielä. Se edesauttaa sopimuksen syntymistä, Vanhala kommentoi.

– Varmaan [sopu] on joka päivä lähempänä kuin edellisen kerran, mutta toivottavasti tänään päästäisiin siihen. Jokaisen pitää varmaan ottaa askel eteenpäin.

Tiistaina neuvottelut venyivät 12 tunnin mittaisiksi ja yöhön asti. Osapuolet ovat tänäänkin valmiita neuvottelemaan niin pitkään kuin valtakunnansovittelija haluaa.

"Eihän ketään saa tuomita ja uhkailla"

Käynnissä olevat lakot ovat nostattaneet vilkasta julkista keskustelua, ja esimerkiksi Teollisuusliitto on käyttänyt rankkaa retoriikkaa puhuessaan lakkorikkureista.

Uutisoinnin mukaan välit ovat kiristyneet viime viikkoina myös itse työpaikoilla.

Harjavaltalaisen keittiötehtaan pääluottamusmies totesi Satakunnan Kansassa rikkurien "tietävän, mitä heille käy", ja Versowoodin tehtaalla rikkurina toiminutta Ida Seppälää on Iltalehden mukaan uhkailtu.

Paperiliitto ei ole havainnut välien kiristymistä.

– Eihän ketään saa tuomita ja uhkailla. Ei sellaista saa tehdä, Vanhala sanoo.

– Tämä on erittäin valitettava lieveilmiö, uhkailu, pelon ilmapiiri, joka tulee työpaikalle. Kukaan ei tarvitse sellaista. Se on tuomittavaa, työnantajapuolen Hollmén kommentoi.

Mekaanisen metsäteollisuuden neuvotteluissa ei ratkaisua

Aamu valtakunnansovittelijantoimistolla alkoi mekaanisen metsäteollisuuden työriidan selvittelyllä. Kiistassa osapuolina ovat työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja työnantajapuolen Metsäteollisuus.

Mekaanisen metsäteollisuuden alaan kuuluvat sahat sekä puutuote- ja vaneritehtaat.

Mekaanisen metsäteollisuuden kiistaan ei saatu sopua aamun aikana. Neuvottelut jatkuvat ensi keskiviikkona, kertoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Twitterissä.

Yleisesti arvioidaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työkiista ratkeaa vasta paperi- ja sellualan neuvottelujen selvittyä.

Lue myös:

    Uusimmat