Fitch heikensi Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi – Moody's jätti luokituksen tekemättä

3:34
Uutisissa aiemmin: Väestön vanheneminen iskee kuultua pahemmin Suomen talouteen – näin pahasti kasvu hyytyy

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on muuttanut Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi. Fitch vahvisti edellisestä luokituksesta heikentyneen arvionsa perjantaina.

Suomen valtion luottoluokitus kuitenkin pysyi Fitchillä ennallaan tasolla AA+.

Edellisen kerran Fitch muutti valtion luottoluokituksen näkymiä elokuussa 2018. Laitos vahvisti tuolloin Suomen valtion luottoluokituksen tasolle AA+ ja muutti luokituksen näkymät vakaista myönteisiksi.

Valtiokonttorin toimialajohtaja Teppo Koivisto sanoo, että Fitchin nyt muuttuneen arvion taustalla on kaksi keskeistä syytä.

– Ensinnäkin Suomen julkisen talouden näkymä on hieman heikompi kuin Fitchin edellisen reittauksen aikaan vuonna 2018. Taustalla tässä on kasvun hidastuminen. Toinen pääsyy on puolestaan se, että rakenteellisista uudistuksista ja erityisesti sote-uudistuksesta ei ole selkeämpää tietoa, miten ja milloin ne jatkuvat.

Koiviston mukaan luottoluokittajat ovat kannustaneet Suomen valtiota jatkamaan rakenteellisia uudistuksia ja ratkomaan julkisen talouden kestävyysvajeen pitemmän aikavälin ongelmia.

Kolmen luokittajan arvio Suomesta nyt sama

Toinen luottoluokittaja, Moody's Investors Service, ei tehnyt päätöstä Suomen valtion luottoluokituksesta ennakkoon ilmoitettuna luottoluokituksen julkistamispäivänä perjantaina. Moody'sin luokitus Suomen valtion pitkäaikaiselle velalle on tällä hetkellä Aa1. Luokituksen näkymät ovat vakaat.

Koivisto muistuttaa, että kolmen luottoluokittajan reittaus Suomen valtiolle on nyt sama. Kolmas suuri luottoluokittaja on S&P Global Ratings.

– Fitchillä oli ennen sen nyt tekemää muutosta hieman parempi arvio Suomen luottoluokituksesta kuin Moody'sillä ja S&P:llä, hän lisää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja