Pääministeri Marin: EU:lta hyvin vahva ja määrätietoinen viesti Valko-Venäjälle

Lentokoneen käännytys on röyhkeä esimerkki Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteesta – tämän vuoksi maan tilanne on nyt erityisen huolestuttava 8:07

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää EU-johtajien sopimia toimia voimakkaana vastauksena Valko-Venäjän sunnuntaisiin tekoihin. EU-huippukokouksessa Brysselissä jäsenmaiden johtajat sopivat muun muassa, että EU asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ja kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa ja laskeutumasta EU-kentille.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

Maanantai-iltana EU-maiden johtajat tuomitsivat yhdessä Valko-Venäjän toimet sekä vaativat Pratasevitshin ja Sapegan vapauttamista. Johtajat kehottivat myös EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Lisäksi esitettiin pyyntö, että Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö tutkisi sunnuntain tapauksen pikaisesti.

"Määrätietoinen" tunnelma

Valko-Venäjän toiminta on täysin poikkeuksellista, tuomittavaa ja vakavaa, Marin summasi ensimmäisen kokouspäivän jälkeen. Pääministeri kuvaili, että maanantai-illan keskusteluissa EU-johtajilla oli yhtenäinen näkemys siitä, miten Valko-Venäjän tapahtumiin tulisi vastata.

–  Hyvin vahva, määrätietoinen vastaus on yhteisesti annettu tähän tilanteeseen, Marin kommentoi medialle tiistain vastaisena yönä.

Uusia pakotteita asetettaessa EU-maat aikovat lisätä ensin jo olemassa oleville henkilöpakotelistoille nimiä. Samalla aloitetaan kohdennettujen talouspakotteiden valmistelu.

Marinin mukaan uusista pakotteista tulee nykyisiä pakotteita voimakkaampia, mutta asia vaatii vielä jatkovalmistelua.

–  Emme ole keskustelleet niin yksityiskohtaisella tasolla, että olisimme näitä pakotteita sisällöllisesti sen tarkemmin määritelleet, Marin kertoi.

EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja. Niiden piirissä on myös Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka.

Lue myös:

    Uusimmat