Ovensuukyselyt: Macronin puolueelle ylivoimainen enemmistö parlamentin alahuoneeseen

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskustalainen puolue tukijoineen oli sunnuntaina matkalla kohti perinpohjaista voittoa parlamenttivaaleissa. Vaalien toisen kierroksen ovensuukyselyt lupailivat 355-425:tä paikkaa - eli ylivoimaista enemmistöä - Ranskan 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen.

Harmia aiheutti kuitenkin historiallisen alhainen äänestysaktiivisuus. Sen arvioitiin jäävän noin 44 prosenttiin eli vielä vaalien ensimmäistäkin kierrosta alhaisemmaksi.

Macronille ja hänen vuoden vanhalle Tasavalta liikkeellä -puolueelleen vähäinen äänestysvilkkaus on ongelma, sillä se nakertaa tulevan hallituksen mandaattia.

Asiantuntijat ovat syyttäneet äänestäjien laiskuudesta muun muassa vaaliväsymystä, sillä ranskalaiset kutsuttiin uurnille neljättä kertaa kahden kuukauden sisällä.

Le Pen läpi, puolueelle tappio

Myös Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen oli viemässä paikan parlamentista. Europarlamentaarikkona vuodesta 2004 toiminut Le Pen oli ehdolla Henin-Beaumontissa.

Le Penin puolueelle oli sen sijaan odotettavissa pettymys, sillä ovensuukyselyt lupasivat EU-vastaiselle Kansalliselle rintamalle vain 4-8 paikkaa, mikä jättää sille hyvin vähän vaikutusvaltaa.

– Olemme ainut vastustava voima Ranskan, sen sosiaalisen mallin ja identiteetin vesittämiselle, Le Pen sanoi uhmakkaasti.

Vaalien suuri häviäjä oli sosialistit, joka on työnsä päättävän parlamentin suurin puolue. Ovensuukyselyjen mukaan puolue saisi 27-49 paikkaa, eli se menettäisi niitä noin 200. Äänestäjien uskotaan rankaisseen puoluetta muun muassa korkeasta työttömyydestä ja levottomuuksista.

– Sosialistisen puolueen murskatappio on kiistaton, sanoi johtaja Jean-Christophe Cambadelis, joka menetti paikkansa jo ensimmäisellä kierroksella.

Tasavaltalaisille oli tulossa 97-130 paikkaa, kun nykyisessä alahuoneessa puolueella on ollut paikkoja yli 200.

Jean-Luc Melenchonin johtaman vasemmistopuolueen arveltiin vievän 10-30 paikkaa.

Eroon vanhoista naamoista

Etukäteen arveltiin, että ranskalaiset janoavat muutosta ja Macronin menestystä niin kovasti, että ovat valmiita äänestämään presidentin puolueen ehdokkaita, vaikkeivät tiedä heistä juuri mitään.

Politiikan tutkija Christophe Barbier sanoi ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen, että jos ehdolle asetettaisiin vuohi, jolla on Macron tukenaan, sillä olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Noin puolet Tasavalta liikkeellä -puolueen ehdokkaista oli politiikan ensikertalaisia yhteiskunnan eri aloilta. Noin puolet oli naisia.

Lopputulokseksi odotettiinkin parlamenttia, joka on aiempaa nuorempi, naisvaltaisempi ja etnisesti moninaisempi, mutta samalla kokemattomampi ja haluttomampi panemaan presidentille kampoihin.

Osa äänestäjistä oli huolissaan siitä, että Macron saa liikaa valtaa. 66-vuotias Samuel Sharifzadeh äänesti Pariisissa ja kertoi tukeneensa Macronia presidentiksi. Nyt hän antoi äänensä toiselle, jotta presidentille saataisiin vastapainoa parlamenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat