Ovatko nämä Suomen ovelimmat vankilapaot?

Nyt jo edesmennyt herätysliikkeen johtaja Maria Åkerblom vangittiin useamman kerran toimiensa vuoksi. Ovelan naisen onnistui myös paeta toistuvasti virkavallan käsistä.

Maria Åkerblomin (1898−1981) pakotarinat ovat toinen toistaan uskomattomampia. Yksi tapauksista sattui liikkuvassa junassa. Vartijat olivat saattamassa saarnaajaa Vaasan lääninvankilasta Kokkolaan oikeudenkäyntiin, kun Äkerblom näki tilaisuutensa tulleen.

− Hän pyysi päästä vessaan ja sitoi lukon kiinni nenäliinalla. Sitten hän kurottautui ylimpään kapeaan ikkunaan ja hyppäsi liikkuvasta junasta. Häntä etsittiin monessa pitäjässä, kunnes lopulta löydettiin, professori Gustav Björkstrand kertoo.

Muurien yli karkuun

Toinen pakomatka alkoi muurien sisäpuolelta Hämeenlinnan naisvankilasta, joka sijaitsee saarella. Åkerblomin kannattajat suunnittelivat yhdessä tuumin johtajansa vapauttamisen.

− He vuokrasivat veneen, soutivat vankilan ulkopuolelle ja heittivät köysitikkaat muurin yli. Åkerblom oli kävelemässä vankilan pihalla. Hän onnistui irtautumaan vartijastaan ja hyppäämään tikkailla muurin yli, Björkstrand sanoo.

Karkulainen ja apurit karauttivat veneellä takaisin rantaan ja jatkoivat autolla kiivasta pakomatkaansa. Joukko päätyi dramaattisten vaiheiden jälkeen lopulta poliisin haaviin.

Pyykkikorissa määränpäähän

Myös kolmas pakomatka alkoi vankilasta, tällä kertaa Kokkolasta, jossa Åkerblom odotti jälleen yhtä oikeudenkäyntiä. Verbaalisesti taitava nainen onnistui keplottelemaan itselleen pesuhetken sukupuoleensa vedoten. Selliin toimitettiin suuri pesuvati.

− Åkerblom sanoi, ettei hän voi peseytyä kaikkien nähden, vaan eteen pitää saada verho. Hänen ystävänsä, viereisen sellin mies, pääsi jollain tapaa Marian selliin ja kaivoi heidät ulos. Kun vartijat lopulta tulivat paikalle, he huomasivat, että vanki on poissa.

Åkerblom piileskeli jonkin aikaa lain kouralta, kunnes kannattajat veivät hänet pyykkikorissa rautateitse Helsinkiin.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja