Ovatko Kalifornian poikkeuksellisen voimakkaat järistykset vasta alkua? Suomalaiselta seismologilta pysäyttävä arvio : "Selkeä, voimakas muistutus"

Etelä-Kaliforniassa koettiin eilen voimakas maanjäristys. Tutkija Päivi Mäntyniemi Seismologian instituutista Helsingin Yliopistosta kertoo Kalifornian selvinneen järistyksestä verraten vähin vahingoin.

7,1 magnitudin maanjäristys tapahtui perjantaina paikallista aikaa iltakahdeksan jälkeen.

Perjantain maanjäristys oli jo toinen alueella koettu voimakas järistys kahden päivän sisään. Torstaina aluetta ravisteli voimakkuudeltaan 6,4 magnitudin järistys.

– Kaksi voimakasta maanjäristystä puolen vuorokauden sisään ovat olleet selkeä, voimakas muistutus luonnonolosuhteista, jotka Kaliforniassa vallitsevat, Mäntyniemi kertoo.

Perjantain järistyksen keskus oli harvaan asutulla alueella, joten henkilövahingot rajoittuivat loukkaantuneisiin.

Mäntyniemen mukaan Kalifornia on seismisesti hyvin levotonta aluetta. Tämä on otettu huomioon kaupunkeja rakennettaessa; perjantain järistys olisi jossakin muualla voinut aiheuttaa selvästi suuremmat vahingot.

– Maanjäristystutkimusta ja insinööritietoa on sovellettu. Rakennuskanta on hyvin paljolti järistyksiä kestävää, Mäntyniemi selittää.

"Vakavan onnettomuuden mahdollisuus on olemassa"

Vuonna 1906 tapahtunut San Franciscon tuhoisa maanjäristys ja sen aiheuttamat tulipalot hävittivät kaupungin lähes kokonaan. Yli 3 000 ihmistä kuoli ja 250 000 jäi kodittomaksi.

Nykyajassa vaikkapa Los Angelesin täydellisen tuhoutumisen mahdollisuus ei Mäntyniemen mukaan ole ajateltavissa, sillä esimerkiksi rakennettu ympäristö on muuttunut.

Suuronnettomuuden mahdollisuutta ei kuitenkaan Kaliforniastakaan voida rajata pois.

– Erittäin vakavan järistysonnettomuuden mahdollisuus on olemassa, Mäntyniemi arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat