Outi Pyy opastaa: Näin yhdistät kierrätyksen ja huippumuodin

Muotitietoinen-sarjan neljännen jakson inspiraatio-osuudessa trashionista Outi Pyy opettaa Maria Veitolalle, kuinka kirpputorilöydöistä tehdään huippumuotia.

Muotitietoinen-sarjan neljännessä jaksossa Maria Veitola tapaa kierrätysmuotiin intohimoisesti suhtautuvan trashionista Outi Pyyn, joka on luvannut viedä Veitolan hänen epämukavuusalueelleen eli opettelemaan, kuinka kirpputorilöydöistä tehdään huippumuotia.

– Vitsi tuo näyttää sekamelskalta. Tekisi mieli mennä tänne istumaan ja sanoa, että tee sinä. En ole yhtään käsityöihminen. Minulla on tosi pahoja traumoja; ompelukone on lentänyt ikkunasta ulos, Veitola kertoo nojatuoliin istahtaen.

Pyykin tunnustaa, että peruskoulun käsityötraumoja teinivuosilta löytyy, mutta rohkaisee, ettei tänään käytetä ompelukonetta ollenkaan ja ideoita voi poimia vaikkapa internetistä. Pyy antaa Veitolalle tehtäväksi miettiä, haluaisiko tämä oman nimensä vai jonkin kuvion harmaaseen nahkahameeseen erilaisilla kierrätysmateriaaleilla.

Pyy kertoo seuraavansa muotia hyvin aktiivisesti.

– Katson nimenomaan niitä catwalk-juttuja, koska sitähän kaikki muutkin tekevät. Analysoin vaatteen rakennetta ja materiaaleja, mistä vaatteen muoto on rakennettu – sitten lähden kirpputorilta etsimään vastaavia materiaaleja, joilla pystyn saman toteuttamaan. Käytän tietenkin aivan eri materiaaleja kuin mistä se alkuperäinen on tehty, mutta lopputulos on yleensä hyvin tunnistettava, Pyy kuvailee.

– Onko ihan väärin kutsua tätä tuunaukseksi tai kustomoinniksi? Veitola kysyy.

– Sitä se oikeastaan on, koska tässä pystyy lähtemään tekemään näitä projekteja kahdella eri tapaa. Joko voi työstää valmista vaatetta, joka sinulla on; se onnistuu hyvin pieninkin muutoksin. Voit esimerkiksi muuttaa leikkausta tai koristella sitä eri tavalla. Se on trashionia niin kauan, kun siinä käytetään kierrätysmateriaaleja. Trashionia pystyy lähestymään myös sillä tavalla, että käyt ostamassa esimerkiksi jonkun pitsipöytäliinan, värjäät sen ja teet siitä täysin uuden vaatteen. Siinä materiaali muuttaa alkuperäistä funktiotaan ihan kokonaan, Pyy kertoo.

Veitola toteaa, ettei ole erityisen taiteellinen ihminen.

– Graafiset kuviot ovat hirveän helppoja. Niiden takana ei ole hillitöntä symboliikkaa, mitä esimerkiksi pääkalloissa tai risteissä on. Liimaaminen on ensimmäinen vaihe. Sillä kiinnitetään kuvio muutamasta kohtaa ensin paikalleen. Sen jälkeen ommellaan käsin, koska siinä vaiheessa kun otat työn käteen, kettingit lähtevät valumaan joka suuntaan. Jos on järkyttävä kiire, niin kyllä yheksi illaksi saat sen liimallakin kiinni, mutta se ei ole kauhean kestävä pitemmän päälle, Pyy auttaa Veitolaa prosessissa.

Lopulta naiset päätyvät tekemään nahkahameen helman etuosaan ison silmän.

– Tästä tulee niin hieno! Sanon tietysti kaikille, että olen tehnyt tämän, vaikka sinä tämän olet enimmäkseen tehnyt, Veitola vitsailee.

– Sinä olet nimenomaan tehnyt tämän. Olen ollut tässä vaan neuvonantajana, Pyy vastaa.

Lue myös:

Teksti ja kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat